Borch fikk ikke med seg H, Frp eller Ap i energi- og miljøkomiteen på å fjerne grensen på 2,5 kilometer til hytta fra nærmeste brøyta vei. Men Borch ga seg ikke med det.

Nådde ikke fram

Onsdag kveld ble det kjent at hun ville foreslå å innføre en forsøksordning for snøskuterkjøring til egen hytte. Det går ut på at Stortinget ber regjeringen iverksette forsøksordning med lokal forvaltning av tillatelser til snøskuterkjøring til egen hytte innen utgangen av 2018. Dette forslaget gikk også Ap for der stortingspolitiker Cecilie Myrseth (Ap) argumenterte i Stortinget for å gå for forslaget fra Borch. Men under stortingsbehandlingen torsdag kveld nådde de ikke fram.

Venstre med klima- miljøminister Ola Elvestuen fikk det som de ville. Han trakk fram at det er 460.000 hytter i Norge og at forslaget ville føre til mer skuterkjøring i norsk natur. Elvestuen lovte at han skulle sende et brev til fylkesmennene der tolkningen av skjønnsrommet i slike saker klargjøres. Han fikk også følge av MDG og SV som heller ikke ville gå for de foreslåtte endringene. Når da både H og Frp stemte imot var saken klar.

Vingeklippet av venstre

Heller ikke et engasjert innlegg fra Borch i stortingssalen snudde stemninga i salen.

– President, jeg merker meg at det er få fra regjeringspartiene som tør å ta ordet i denne saken. Og det er spesielt at H og Frp som har ivret for å endre denne forskriften i langt tid ser ut til å stemme imot. At V får vingeklippe H og Frp i denne saken er først og fremst trist for en rekke hytteeiere. Jeg undrer meg over at man kan kjøre fritt med vannskuter over hele landet, men man skal ikke få kjøre skuter til hytta. Det er realiteten med den innskjerpingen som fylkesmennene har varslet. Det vil gjøre at en rekke hytteeiere ikke kan kjøre til hytta på vinteren, sa hun.

– Et stort engasjement

–Dette er en trist dag fordi regjeringen anerkjenner at regelverket skal tolkes strengt etter et kilometerkrav. En seier for V, og det undrer meg at det å nekte folk å kjøre til hytta er viktigere for Venstre enn eksempelvis større saker som investeringer i forsvaret. Forslaget fra Sp er ikke et frislepp, det er forslag som får flere ut i friluftsliv som familier med små unger og eldre som ikke har mulighet til å gå til hytta si. President, det har vært et stort engasjement fra mange i denne saken. Det har kommet mange uttalelser fra fylkeskommune, kommuner, ordførere og regionråd i alle partifarger med oppfordring om å fjerne 2,5 kilometer-regelen og overføre dette til kommunene. Det er for meg underlig at vi her nede i denne salen i hovedstaden skal sitte å bestemme over folk og kommuner på denne måten, sa Borch fra talerstolen.