Det sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening når han får høre om haukeskremslene som har poppet opp i fleng rundt på tak på Finnsnes den siste tida.

– Det er vanlig å bruke slike skremsler mot måker, men om det har effekt er det litt delte meninger om. Noen mener at skremsler har effekt for rundt halvparten av takene, mens andre mener det ikke er snakk om så stor effekt, sier Eggen.

– Jeg har ikke erfaring med hvordan disse virker på terna, men jeg vil tro at det er litt på samme måte som med måkene — at skremslene kan gi en viss effekt. Det blir spennende å se hvordan det virker, sier Eggen.

Sterkt truet

Naturvernrådgiveren er kjent med støyen rundt ternene på Finnsnes, og har forståelse for at situasjonen med hekkende terner midt i sentrum der folk ferdes kan oppfattes som problematisk.

Samtidig poengterer han, som han også har gjort tidligere i Folkebladet, at ternene på Finnsnes er av den sterkt truede arten makrellterner, og at det av den grunn er viktig å legge til rette for hekkeplasser.

– Og det som er absolutt sikkert er at det er ulovlig å fjerne egg og unger fra reir. Sånn sett er det positivt at man er i forkant på Finnsnes, mener Eggen.

Onsdag var de første ternene på plass på Finnsnesvatnet. Ifølge Eggen kan vi regne med ankomsten av flere fugler de kommende dagene og ukene.

– Her fra Lofoten registrerte jeg en koloni med rundt 60 terner på tur nordover onsdag, men de fleste kommer nok rundt månedsskiftet, sier han.

Mange vil ha

Marinaen båt og fritid på Refa brygge begynte å selge haukeskremsler i fjor, men det er i år at salget virkelig har tatt av. Det forteller Stian Hoel til Folkebladet.

– Etter at vi la ut på vår Facebook-side at vi leverer disse skremslene, har det vært en ekstrem pågang av kunder som vil kjøpe slike. Vi har nok solgt bortimot 50 stykker, sier han.

Det er både eiere av private boliger og butikk- og næringsbygg som har gått til innkjøp av fygleskremsler.

– Kommer den store pågangen som en overraskelse?

– Nei, egentlig ikke. Vi visste fra i fjor at dette er et populært produkt, og etter å ha sett disse skremslene i lufta er det sikkert mange som tenker at dette her kan løse problemet med fugler, sier Hoel.

– Har du inntrykk av at skremslene fungerer?

– Jeg skal ikke spekulere i det, men jeg ser i hvert fall at terna bruker mer tid på å stupe på disse dragene enn etter folk — og det er jo bra.

Hoel tror sommerens erfaringer vil gi en pekepinn på om haukeskremslene fungerer.

– Ja, det blir artig å se om de har den effekten som vi har fått inntrykk av at de skal ha.

Refa brygge på Finnsnes har gått til innkjøp av ikke mindre enn fire haukeskremsler. Foto: Maria Holm Simonsen
Terna er flotte fugler, men ikke alltid like greie å forholde seg til når hele kolonier skal hekke midt i sentrum. Foto: Stian André Lund
Allerede er et ternepar på plass på Finnsnesvatnet. Bildet ble tatt torsdag formiddag. Foto: Maria Holm Simonsen
Også Lenvik kommune har gått til innkjøp av fugleskremsler til å plassere ut på flere av sine bygg, samt ved lekeparken ved Finnsnesvatnet. Foto: Maria Holm Simonsen