Mistanken om utbrudd av infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten Lubben i Karlsøy kommune ble vekket for et par uker siden. Onsdag stadfestet Mattilsynet at det faktisk var et ILA-utbrudd det var snakk om.

"Etter et par år med få tilfeller av infeksiøs lakseanemi i 2011 og 2012, har antall utbrudd tatt seg opp igjen. I 2015, 2016 og 2017 var antall ILA-utbrudd i Norge henholdsvis 15, 12 og 14, som alle er over gjennomsnittlig antall utbrudd etter årtusenskiftet.", påpeker fylkesleder Anne-Lise Mortensen og gruppeleder Ståle Fremnesvik i en pressemelding.

Duoen fremhever også det de mener er en bekymringsfull utvikling når det gjelder de siste års ILA-tilfeller, nemlig at 68 prosent av utbruddene de tre siste årene har skjedd  på lokaliteter i Nord-Norge.

Større grunn til bekymring

For å forhindre eventuell smittespredning i forbindelse med ILA-utbruddet på Lubben er lokaliteten pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Mattilsynet har også pålagt tømming av lokaliteten.

Det er Naturvernforbundet i Troms fornøyde med.

– Samtidig har vi forståelse for den fortvilelsen som sprer seg i ei lokalbefolkning som nå ikke vet om de skal tørre å bevege seg med båt i området, når de for eksempel skal fiske seg kokning. Det er imidlertid enda større grunn til å bekymre seg over stadig tettere oppdrettsaktivitet i åpne merder, også i Karlsøy og Ullsfjorden mot nord, poengteres det i pressemeldinga.

Kun får kilometer mellom

Det vises til at avstanden mellom oppdrettsanleggene blir stadig mindre.

– Avstanden fra ILA-infiserte Lubben til lokaliteten Korsnes er ikke mer enn fem-seks kilometer. Videre til lokaliteten Langås er det ytterligere kun åtte-ti kilometer. Motsatt vei fra Lubben er det også grunn til å forvente at Solheim i Grøtsund bør være innafor kontrollområdet, som skal forventes å ha en utstrekning på cirka 10-20 kilometer fra lokaliteter med ILA, poengterer Mortensen og Fremnesvik.

Lukka anlegg

Naturvernforbundet i Troms viser for øvrig til opplysninger i Fiskehelserapporten for 2017 som de mener er svært alarmerende.

«På Færøyene er det antatt at stress utløst ved langvarig, svært dårlig vær kan ha vært utløsende faktor for overgang fra avirulent til virulent ILA-virus. Det kan ikke utelukkes at økt stress, som følge av hyppigere og mer belastende avlusing, kan gi økt virusproduksjon og økt sannsynlighet for mutasjoner. Generelt er det velkjent at betydelig stress kan utløse sykdomsutbrudd ved latente infeksjoner.», heter det i denne rapporten.

– Dermed foreligger det nok en grunn, blant stadig flere grunner, til å kreve at all oppdrett av fisk må inn i lukka anlegg. For når 53 millioner oppdrettslaks døde i sjøen i fjor, så var avlusning den største årsaken til det, konkluderer Naturvernforbundet i Troms.

Alvorlig sykdom

Veterinærinstituttet omtaler infeksiøs lakseanemi (ILA) som en alvorlig, smittsom virussjukdom hos laks.

"På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet innførte norske myndigheter en rekke tiltak for å bekjempe sykdommen. Siden 1993 har det i gjennomsnitt vært 10 utbrudd av ILA pr år i Norge", opplyses det på Veterinærinstituttets nettsider.

ILA-utbruddet ved Lubben i Karlsøy kommune er det tredje i Norge i 2018. Tidligere i år har det kun vært bekreftet ILA-tilfeller hos to lokaliteter på Vestlandet.

Anne Lise Mortensen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Troms, problematiserer hvordan det blir stadig tettere mellom oppdrettslokalitetene. Foto: Privat