Det skriver Fiskeribladet.

Årsaken til senjafiskerens bekymringer er Fiskeridepartementets nye forbud mot bruk av leieskipper innafor blåkveitefisket. Forbudet betyr i praksis at hovedeier fysisk må være med om en båt skal kunne dra ut på blåkveitefiske også denne sesongen.

For Willy-Morten Johansen, som eier 30 prosent av "Einarsson", skaper dette trøbbel. Det er nemlig ikke gitt at faren hans, som eier de resterende 70 prosentene, som hovedeier kan ta del i fisket etter blåkveite.

- Og så tenker sikkert mange hvorfor han da ikke kan selge eller gi meg hovedeierskapet på båten? Men det er heller ikke så lett. Ikke kan han gi meg eierskapet, da jeg har flere søsken som selvsagt skal ha sin andel. Og ikke har jeg tjukk nok pengebok til å kjøpe meg opp heller, sier Johansen til Fiskeribladet.

Dermed kan tradisjonen med deltakelse i blåkveitefisket, som for Johansens del har vart i 17 år, være historie. Senjafiskeren opplever situasjonen som nedverdigende.

– Man føler seg jo ikke som skipper når man blir nektet deltagelse.

Begrunnelsen for det nye forbudet mot leieskipper i åpen gruppe er at Fiskeridepartementet ønsker å motvirke omgåelsen av hovedregelen om en kvote per fartøy og få ned deltagelsen på gruppe to.