Onsdag stilte fellesnemnda for nye Senja kommune seg enstemmig bak at det er fjell og nordlys som skal prege nykommunens kommunevåpen. Merethe Kvalheim, som stod bak ideen som dette kommunevåpenet er basert på, var sjøl på plass i Lenvik rådhus og overvar det da en enstemmig fellesnemnd fattet det historiske vedtaket.

– Det var stort og spesielt å oppleve. Jeg føler både glede og ære over dette, og må takke alle som hadde trua på forslaget, sier Kvalheim.

Ydmyk til det hele

Totalt kom det inn 147 forslag i forbindelse med idékonkurransen til det nye kommunevåpenet, og ut fra disse ble det plukket ut fem finalister. Disse fem finalistforslagene ble videreutviklet i samarbeid med grafisk designer Christel Nyheim fra ID design.

Selv om Kvalheims forslag var utgangspunktet for "vinnervåpenet", er hun sjøl ikke enig i at hun nå er å anse som "kommunevåpenets mor".

– Nei, det blir litt drøyt å si. Her var det jo en idékonkurranse som ble gjennomført, fordi komiteen bak kommunevåpenet ønsker å ha folk — store og små — med på prosessen. Det er denne komiteen, samt grafikeren som videreutviklet ideen, soms kal ha æren, mener Kvalheim.

Tente på oppgaven

Det var i fjor høst det ble lansert at det skulle kjøres en idékonkurranse for et nytt kommunevåpen til Senja kommune. Kvalheim forteller at hun allerede helt fra starten tente på oppgaven.

– Hvor hentet du inspirasjonen fra?

– Jeg tenkte at jeg ikke ville ha noe fra de fire eksisterende kommunevåpnene, men heller noe nytt og fresht. Jeg ville heller ikke ha Kistefjell, Segla eller noen andre karakteristiske trekk, men tenkte i stedet på himmelen som er felles for alle, samt nordlyset som dannet en S for Senja kommune, forteller Kvalheim.

Fjell gir tyngde

Hennes forslag til kommunevåpen var i utgangspunktet enklere enn kommunevåpenet som i dag er vedtatt, og det fordi det under idékonkurransen var satt krav til at de heraldiske reglene skulle ivaretas. Ifølge de heraldiske reglene skal nemlig ikke et kommunevåpen inneholde mer enn to farger og ett motiv. At det vedtatte kommunevåpenet nå likevel fraviker dette skyldes at det uti prosessen ble klart at det ikke lenger stilles krav om heraldikk for kommunevåpen i lovverket.

– Du hadde ikke med fjell i ditt forslag; hva synes du om at det nå er med likevel?

– Jeg synes det er fint. Det gir litt mer tyngde til kommunevåpenet å ha fjellene der, mener Kvalheim.

Tegner i smug

Kuriøst nok kan det nevnes at ideen til det nye kommunevåpenet til Senja kommune ikke bare kommer fra en skøelvværing, men faktisk ble utarbeidet i Tromsø. Kvalheim bodde nemlig der da hun drodlet frem sitt forslag. Nå er hun imidlertid flyttet tilbake til heimplassen etter noen år på "laup" i forbindelse med utdanning og jobb.

– Hvor kommer det kunsteriske fra; er det jobb eller hobby?

– Jeg er eiendomsutvikler og har en masterutdanning innen dette feltet, men jeg har likt tegning og maling siden jeg var liten. Som barn deltok jeg blant annet i en tegnekonkurranse i menighetsbladet i Sørreisa, der jeg kom på andreplass og fikk tegninga med på baksida — noe som var stor stas, ler Kvalheim.

– Nei, jeg liker å tegne og male litt — sånn i hemmelighet, legger hun til med et smil.

– Historisk vedtak

– Det er egentlig et historisk møte og vedtak, konstaterte Jenssen.

I en orientering om kommunevåpen-prosessen understreket Tonni Nylund, som har vært en del av del prosjektgruppa for det nye kommunevåpenet, at det har vært en spennende oppgave å være med på.

– Både jeg og de andre i prosjektgruppa er godt fornøyde med resultatet og alt engasjementet som mange har bidratt med, og vi gleder oss til å se det nye kommunevåpenet bli tatt i bruk, sa Nylund.

Av de fem finalistforslagene var det forslaget med fjell og nordlys som vant frem.