I en dom fra Senja tingrett fremkommer det at den kvinnelige miljøarbeideren fra Midt-Troms benyttet seg av tilnærmet samme metode for underslaget mot de tre brukerne. Enten ved å gjøre kontantuttak fra brukernes bankkort, eller ved at hun benyttet bankkortene deres til sine egne private varekjøp. Kvinna hadde til tider tilgang til brukernes bankkort gjennom sin stilling som miljøarbeider.

En gjennomgang av bankkontoene til de tre fornærmede avdekket uregelmessigheter for til sammen 162.000 kroner, men ettersom det knyttet seg noe usikkerhet til noen av beløpene ble det underslåtte beløpet redusert til et minimum på 107.000 kroner.

I retten avga kvinna en uforbeholden tilståelse av forholdet. Hun erkjente der at underslaget ble gjort i uberettiget vinnings hensikt ved at pengebeløpet ble benyttet til eget privat forbruk.

"Et alvorlig tillitsbrudd"

I forbindelse med straffutmålinga viser Senja tingrett til det skjerpende momentet ved at kvinna utførte underslag mot flere svakerestilte personer, som ikke har hatt mulighet til å ivareta sine egne økonomiske interesser.

"Disse personene har vært helt prisgitt hjelpeapparatet og de omsorgspersonene de har hatt rundt seg. Underslagene er således et alvorlig brudd på den tilliten tiltalte har hatt i sin stilling. Det foreligger således et alvorlig tillitsbrudd både overfor de tre fornærmede, men også overfor tiltaltes arbeidsgiver.», konstaterer retten.

Tingretten mener også det er skjerpende at forholdet pågikk over så lang tid, i det ene tilfellet i nesten ti år. Retten mener dette gjenspeiler et fast forsett hos den tiltalte kvinna.

I formildende retning viser retten til at saken har hatt lang liggetid hos politiet. Samtidig var det i retten poengtert fra aktor at dette delvis skyldtes at kvinna hadde gjort seg utilgjengelig.

40 timer samfunnsstraff

Fra påtalemyndighetens side var det lagt ned påstand om en straff på seks måneder ubetinget fengsel for kvinna. Etter en samlet vurdering har imidlertid retten kommet frem til at det er riktig å sette straffen til 40 timer samfunnsstraff med en gjennomføringstid på 120 dager.

Kvinna, som er i 50-årene, er også dømt til å betale de tre brukerne erstatning tilsvarende beløpene hun underslo fra dem.