Sammen med et trettitalls andre elever går han den landsdekkende linja romteknologi på Andøy videregående skole på Andenes.

- Jeg synes det virket interessant, både hva man holdt å med på denne linja, og ha man kunne bli etterpå, sier Andreas Nordeng om valget.

Elektronikk har lenge vært en stor interesse og ferdighet. De to første årene gikk han henholdsvis elektro og data/elektronikk på Bardufoss videregående skole.

Elevrakett

I løpet av skoleåret på Andenes har Andreas og de andre romteknologi-elevene blant annet laget kretskort og innmat til en rakett som ble skutt opp på senteret, under alle elevenes påsyn på Andøya Space Center. Der har elevene vært to dager i uka i løpet av skoleåret.

- Det gikk bra med studentraketten. Det kreskortet vi laget skulle måle spenning og den variable motstanden. Men det var noen feil med komponenten sommålte motstand. Likevel ble det et vellykket prosjekt, sier Andreas Nordeng.

Studietur i USA

Rett før påske var de i USA og besøkte museer og anlegg som har med romfart å gjøre. De var blant annet både i Los Angeles og San Fransisco. Andreas nevner spesielt at det var interessant å se hvordan de tok bilder med periskop.

Senjaværingen innrømmer at det siste skoleåret har vært krevende, med mye mer teori enn han har vært vant med. Mye nytt har han måttet lære. For eksempel har han aldri hatt fysikk før.

- Men det har vært positivt, for nå kan jeg gå videre og studere mer om temaet

Astronaut

- Skulle du bli astronaut da du var liten?

- Nei, men jeg har hatt en interesse for rommet siden barndommen. Det handlet mest om filmer og videoer på nettet.

Når jeg valgte romteknologi, var det fordi det så interessant ut hvordan man lager satelitter. Denne linja åpner også dører til andre ting enn bare akkurat romteknologi.

Og så er det spennende å være et helt skoleår ilag med folk som har samme interesse som deg, sier Andreas Nordeng, som tror han blir dataelektroniker når han skal gjøre sitt yrkesvalg.

Verdensrommet

- Hvorfor ikke astronaut?

- Det er altfor krevende, man må gjerne ha flere doktorgrader. Men hadde jeg fått muligheten til å dra opp i verdensrommet, hadde jeg selvfølgelig sagt ja. Det virker veldig interessant å dra opp til International Space Center, sier han.

Til høsten regner han med å få lærlingeplass i Tromsø. Etter å ha fått fagbrev kan det hende han tar universitetsutdanning i romteknologi.

Gir store muligheter

Hugo Larsen flyttet hjem til Andøya og bygde opp romteknologilinja på slutten av 80-tallet. Den har tre klasser med 12 elever i hver.

- Denne linjen gir alle muligheter for å gå videre på høgskole og universitet. Noen har gått videre på romteknologi på Høgskolen i Narvik, sier Larsen.

Noen har gått videre innenfor samme fagområde i Wales, i England, i Japan og noen i USA. De utdanner seg ikke nødvendigvis mot romfart, men for eksempelvis mot oljeindustrien eller annen industri.

Han beskriver linja som krevende, men at man oppnår to år på ett år. Tidvis samles de for å jobbe på søndager, men elevene ønsker det. Flere ganger har denne linja vært den med flest 6’ere blant elevene.