Fylkesrådet i Troms har vedtatt å gjøre justeringer når det kommer til hvilke tilbud som blir satt opp på de videregående skolene neste skoleår på grunnlag av elevenes søknader. Nå starter klargjøringen for første inntak i juli, kommer det frem i en pressemelding fra Troms fylkeskommune.

– Det ble noen få justeringer av tilbudsstrukturen. Totalt blir kapasiteten justert ned med 45 elevplasser i forhold til inneværende år, og det blir bedre oppfylling i tilbudene, slås det fast.

– Lyktes ikke

Tidligere i vår har det vært sterkt fokus fra næringslivet på VG2 kjemiprosess ved Sjøvegan videregående skole, siden linja gir arbeidskraft som blant annet sjømatæringa har bruk for.

– Dessverre lyktes det heller ikke i år å få til VG2 kjemiprosess, som næringslivet har uttrykt veldig sterkt behov for. Det kom ingen søkere fra Troms til tilbudet, heter det i pressemeldinga.

Bardufoss får en klasse mindre på elektro, men har fortsatt kapasitet for 30 elever, fordelt på to klasser.

Samtidig synker også søknadsmassen til Restaurant- og matfag ved Senja videregående skole.

– Senja vgs må redusere til én klasse både på vg1 og vg2 i tråd med søkertallene, understrekes det.

Kamp om plassene

Men det skjer også mye positivt. Det har også vært fokus på naturbruk-linja på Gibostad, og dit er det mange som ønsker seg.

– Naturbruk har fortsatt god tilsøkning, særlig til Gibostad ved Senja vgs skole. På vg2 fiske og fangst økes kapasiteten slik at det blir en hel klasse både på Senja og Skjervøy, Nord-Troms.

Helse og oppvekst er det største av alle yrkesfaglige programmer. Det er jevnt god søkning til VG 1 til de åtte skolene som har tilbudet.

– På VG2 har 42 søkt om å bli blant de 15 som får plass på ambulansefag ved Senja VGS. Kapasiteten begrenses der i forhold til tilgjengelige læreplasser, påpekes det i pressemeldinga.

For øvrig bemerkes det at det er færre primærsøkere i Troms i år, noe som er i tråd med elevkullene. Dette kompenseres imidlertid av antallet gjestesøjere, som aldri har vært høyere.

– Vi trenger både elever, studenter, lærlinger og arbeidskraft til en landsdel i økonomisk vekst. Derfor vil vi i år allerede ved første inntak ta inn så mange gjestesøkere som mulig der det er plass, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied (V).