Folkebladet har gått gjennom flere forbrukersider for å finne ut hvilke tips som gjør finstasen bra til nasjonaldagen.

KK.no skriver i en artikkel at det beste for bunaden er at den oppbevares i en tøypose. Dette for å unngå kondens i posen. Går det lenge mellom den blir brukt, luft den av og til og ta den ut før 17. mai på luftig og for en sjekk.

Tips 1: Flekker på bunad

Bunaden, om det en er fra Senja, Målselv eller Troms, så er mange laget av tykt ullstoff, og trenger sjelden å vaskes eller renses. Ull er nemlig selvrensende og har dessuten antibakterielle egenskaper.

Skulle du være uheldig å søle noe på stoffet, kan en tørke bort eventuelle flekker med en klut fuktet med lunkent vann. Husk at flekker sliter på stoffet, så når du har brukt bunaden - sjekk etter flekker og fjern de umiddelbart.

Skulle du ha renset bunaden rekker du det kanskje ikke til årets 17. mai, men er man uheldig og ønsker å rense den etter torsdagen, er tipset å tørr-rense bunaden.

Forsikre deg om at renseriet har kunnskap om rensing av bunader før du leverer den. Og husk å ta av sølvhekter og veskelås før rens.

Men, det er ikke alltid du trenger å sende den til rens. Støvsugeren kan også være et godt redskap i denne sammenhengen. Det skriver nettstedet dinside.no.

– Støvsugeren er et uvurderlig redskap for flekkfjerning. Bruk et glatt munnstykke for å ta ut tørr nedsmussing før man går på med rengjøringsmiddel, råder Malin Skaar, vaskemiddelprodusenten Lilleborgs flekkfjerningsekspert.

Tips 2: Skjorta

Dersom skjorta ser krøllete ut, bør den strykes. Husflid.no anbefaler at du dynker skjorta med kaldt vann og legger den i en plastpose en stund. Ved å la den ligge i posen en stund letter du strykearbeidet. Legg den kaldt i kjøleskapet, før man stryker skjorta.

Husk å stryke på baksiden for å unngå at forsiden blir gul. Stryk og strekk skjorta dagen før bruk, og heng den på en kleshenger, slik at den får tørke godt.

KK.no har tips med tanke på broderier på skjorta.

- Har du skjorte med broderi, bør du bruke et grovt hvitt håndkle på brettet når du skal stryke broderiet, står det på nettsiden.

Får du flekker på skjorta gir husflid.no følgende tips:

"Alle fruktflekker (saft, syltetøy, vin og ketchup) tas av med kokende vann. Kok opp vannet og slå det gjennom flekken etter at du har satt en bolle under. Flekken blir som regel borte, men det kan bli en blå skjolde som går av i vask. Det er viktig å gjøre dette før en vasker skjorta i såpevann. Melke- og fløteflekker legges i kaldt vann, også kaffe- og teflekker."

Vær obs på at det ikke skal brukes syntetiske vaskemidler i vask av bunadsskjorte. Skulle broderiet "blø", ha hvit eddikessens  i vaskevannet, for å stoppe avfargingen.

Tips 3: Sølvet

Søv til bunad er det mange som har, og klarer du deg med en pusseklut fra en gullsmed, kommer du nok langt og er det enkleste for å pusse sølvet.

Men en kan også gå hardere til verks.

"Du kan vaske bunadsølvet i zalovann med litt salmiakk (1 teskje salmiakk per liter vann). La sølvet ligge noen minutter i vannet, før du forsiktig vasker det med en børste. Tørk det så med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en føner", står det på KK.no sine nettsider.

Husfliden opplyser om at en ikke må bruke flytende sølvrens (til å dyppe i), det er sterkt og kan skade sølvet og oksidert sølv kan bli helt hvitt.

Festene i bunaden kan man pusse med et pussebrett, her er oppskriften fra Husfliden:

  • Klipp til en bit av for eks. en melkekartong, og lag en splitt i denne.

  • Tre den på knappen, for å beskytte stoffet når du pusser.

  • Det kan være lurt å pakke plastfilm rundt sølvknapper, for å slippe så mye pussing.

Tips 4: Sko

Bunadskoene er som oftest ikke brukt så mye som andre sko du har hjemme. Derfor resulterer det ofte til gnagsår etter en lang 17.mai feiring.

Tipset går ut på at skal man bruke bunadsko må en også prøve å "gå de litt inn".

KK.no tipser om å bruke lærfett for å gjøre de myke.

– Du kan med fordel mykgjøre skoene ved å sette dem inn med lærfett før bruk. Tørk av sand og skitt med en myk, fuktig klut. Det er viktig å ikke bruke børste på skoene før all skitten er fjernet, for da blir det lett riper i læret. Bruk gjerne en fille til å påføre skosmørningen. Puss deretter godt med en skobørste. Til slutt pusser du skoene blanke med lærfett og en myk, tørr klut, står det på nettsiden.

Skulle du ikke ønske å gå i bunadsko eller ikke har bunadsko anbefales det å bruke sorte pene sko.

Tips 5: Kleskodene

Her er noen få kjøreregler på hva bunadseksperter fra Husfliden mener er fy-fy på 17.mai:

  • Det er ikke lov å bruke pumps eller joggesko til bunaden

  • Håndveske og bunad er «forbudt»

  • Sjekk fargekoden til bunaden, og velg strømper som ikke er så gjennomsiktige.

  • Solbriller er ok

  • Ikke vær oversminket, men hold "looken" naturlig.

  • 17. mai-sløyfen skal være på venstre side

Vi i Folkebladet ønsker alle våre lesere en riktig god 17. maifeiring.

Husk å pusse sølvtøyet også, som på bunaden/festdrakten fra Senja. Foto: Christian Unosen