På tirsdag kom nyheten om at regjeringen foreslår at 15 Bell-helikoptre flyttes til Rygge, mens tre blir igjen for å brukes av Hæren i nord. Dette er en løsning som både Anniken Huitfeldt (AP) og Signe Navarsete sa i går er et vedtak fra regjeringen som er et regelrett løftebrudd.

– Et sammenrast korthus

Huitfeldt som er leder i Utenriks- og forsvarskomiteen viste i går til at i 2016 sa forsvarsministeren at man ikke skulle flytte noe før helikopterkapasiteten i hæren her nord var på plass, og at NH90 skulle være tilgjengelig for hæren. I ettertid har forsvarsministeren forflyttet de kommende NH90 helikoptrene fra kystvakta til fregattene.

- Med forslaget som nå er kommet vil det ikke være i nærheten av nok helikopterkapasitet til hæren, og hele saken har rast sammen som et korthus. I dag er det kun Bell som er aktuell kapasitet for hæren, og der har man i dag tre helikoptre for lite. Det handler om flere folk, og ikke minst handler det om flere helikoptre også.

Også Liv Signe Navarsate (Sp) sa seg fullt enig i at slik situasjonen er i dag har hæren ikke i det hele tatt på plass den helikopterkapasiteten som vil være nødvendig. Forslaget som på tirsdag forelå fra regjeringen av Huitfeldt og Navarsete som helt urealistisk.

– Når vi nå ser at regjeringen ikke er til å stole på håper vi i SP at vi kan gå sammen med AP om å få til et forsvarlig opplegg for hæren, både når det gjelder helikoptre, stridsvogner og spørsmålet om bemanninga ved 2. bataljon på Skjold, sa Navarsete.

Per Wille Amundsen (Frp) sa til Folkebladet at det i 2016 ble vedtatt at man skulle ha tilsvarende helikpterplass på plass på Bardufoss før man foretok noen form for flytting.

– Tre helikoptre som nå er foreslått her nord har jeg svært vanskelig for å se at det skal kunne ivareta Stortingets intensjoner. Her må alle parter sette seg ned og se på på hva som kan gjøres, og jeg mener at hvis Arbeiderpartiet mener at vi har brutt en inngått avtale så er det noe vi må ta alvorlig.

Amundsen som tidligere var jusitisminister sa at han heller ikke tror at man med tre Bell-helikoptre disponible på Bardufoss vil være i stand til å dekke politiets behov for bruk av Bell-helikopterne.

SAKEN MÅ TAS OPP PÅP NYTT: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen ser også at Hæren må få økt helikopterkapasitet. Foto: Stein Wilhelmsen