Med 6,5 millioner i overskudd så Torsken kommune muligheten til å ruste opp vann og avløpsnettet etter mange år med etterslep.

– Det er ikke ukjent at vi har hatt en anstrengt økonomi i flere år her i Torsken. Når det kommer til vann og avløpsnettet har vi hatt større lekkasjer det siste året som kunne vært forhindret hadde rørene vært byttet ut tidligere. Med overskuddet stiller ting seg anderledes og allerede til sommeren skal vi gjøre noen grep, forteller Torsken-ordfører, Fred Ove Flakstad til Folkebladet.

Milliardbeløp

Rørsystemet i Torsken kommune er gammelt, men nå har de konkrete planer som skal oppgradere systemet og ta igjen mye av etterslepet.

– Til sommeren begynner vi å skifte ut og bytte noe av det eksisterende avløpsnettet, spesielt i Gryllefjord. Så skal vi lage et nytt anlegg spesielt med tanke på næringslivet og trafikken, sier Flakstad .

Med næringslivet tenker han spesifikt på den økte trafikken i Torsken med tanke på Wilsgård fiskeoppdrett.

– Veien mellom butikken og Wilsgård er ikke dimmensjonert for trafikken som er der i dag. Vi skal gjøre noen grep å utbedre veien og da skifter vi vann og avløp på enkelte områder, sier Flakstad

I tillegg skal kommunen sette opp et nytt vannverk på Grunnfarnes, et varmebehandlingsanlegg i Gryllefjord og en vannledning som skal gå mellom Gryllefjord og Torsken for å skape stabil vann bygdene imellom.

Landsomfattende problem

I forrige uke skrev VG en artikkel om kommunale vann- og avløpssystem over hele landet som har et etterslep i milliardklassen. Ettersom vann- og avløpstjenester finansieres med gebyrer fra abonnentene, ble det i VG presentert en gjennomsnittlig øking på fire prosent i de kommunale avgiftene, for å komme ajour på etterslepet.

Økte avgifter

Flakstad sier til Folkebladet at det kan komme til å bli en økning i avgiftene, men på langt nær så mye som det kunne vært.

– Det kan hende at ny-investeringene kan få et utslag på de kommunale avgiftene, men vi håper at det som går på vedlikehold ikke vil være økte avgifter for innbyggerene. Vi har avsatt midler og skal bruke de, sier Flakstad.

– Hvor mye vil de nye anleggene koste?

– Vi har ikke satt beløp og jobber i disse dager med en prosjektbeskrivelse som skal sendes ut på anbud. I arbeidet med dette innhenter vi en konsulent til jobben. Men ja, vi tenker det vil bli et millionbeløp. Vi skal i første omgang rette oss inn etter de mest utsatte områdene. Vi klarer neppe å fikse alt på en gang, så får vi se og følge opp til neste år, sier Flakstad.

Senja kommune

I 2020 blir Torsken en del av Senja kommune. Selv med store investeringer i år, tar det noen år før alt er ajour på vann og avløpsnettet.

– Vi skal gjøre en del utbedringer, men rekker ikke alt på 1,5 år, så vi vil nok ha et etterslep også etter 2020, avlutter Flakstad.