Det er Fiskeridirektoratet som har sendt ut forhåndsvarsel om ileggelse av gebyret til fylkeskommunen som eier av undervisningstillatelse-merd. Men det kan ende med at det er Wilsgård Fiskeoppdrett som må punge ut.

Mangler i internkontrollsystem

Bakgrunnen for forhåndsvarselet er ifølge nettstedet kyst.no en rømming av 3.475 laks gjennom et hull i not i desember 2017 på lokaliteten Ytre Jøvik i Berg kommune, som driftes ved samlokalisering av Nor Seafood AS, Troms fylkeskommune og Wilsgård Fiskeoppdrett. Fiskeridirektoratet legger til grunn at rømmingen skyldtes, enten hver for seg eller samlet, at kulerekken var tredd feil og at loddet til notposen ble hevet i feil strømretning når merden ble tømt.

– Videre forelå det en rekke mangler ved selskapets internkontrollsystem. Arbeidsoperasjonen ble ikke risikovurdert på forhånd og hendelsene under tømming av merden ble ikke avviksregistrert. Virksomheten hadde heller ikke brukerhåndbok til kulerekken, skriver kyst.no.

– Dette er ikke bra

Folkebladet tok opp saken med fylkesråd for utdanning, Roar Sollied.

– Jeg kjenner saken. Det er vi som formelt sett eier denne konsesjonen fra Fiskeridirektoratet. Slik tillatelser får vi tildelt etter at vi har vist at vi har en kontrakt med en driver. I dette tilfelle er det Wilsgård. I kontrakten har vi avklart ansvaret oss imellom. Men dette er ikke bra. Men mye er avklart. Mye tyder på at selve rømminga er et engangstilfelle som følge av en feil som ble gjort. Jeg formoder at dette ble rettet opp umiddelbart. Fra våres side som har leid bort denne drifta må vi bare forholde oss til at direktoratet henvender seg til den som eier tillatelsen, sier Sollied.

– Vi må da avklare hva vi gjør videre i forhold til Wilsgård når det gjelder det økonomiske oppgjøret oss imellom. Men dette er uansett beklagelig, sier han.

Vil fortsette samarbeidet

– Vi denne saken få konsekvenser for videre opplæringsopplegg?

– Nei, ikke slik jeg ser det. Da måtte det være slik at dette var uopprettelig skade det som har skjedd. Dette er snakk om et avvik som skal lukkes. Jeg har forståelse for boten fra direktoratet ut fra hva de skriver, men vi skal ta det videre med Wilsgård. Vi har ikke et direkte forhold til selve driften. Det er avklart med dem som profesjonelt kan dette. Som skoleeier er ikke vi i stand til det. Vi driver undervisning og setter alt faglig og teknisk til driver, sier han.

– Er det ikke alvorlig at slike avvik som dette skjer i en opplæringssituasjon?

– Jo, det er det. Men samtidig kan det også være en god erfaring å ta med seg. Av skade blir man klok. Dette er ting som skjer, og det er ikke noen mindre grunn til at slikt skjer på en undervisningstillatelse. Jeg ser ikke noen grunn til at vi skal avslutte samarbeid eller kontrakter med Wilsgård på grunn av denne saken, sier han.