Av miljøhensyn har styret i Finnsnes og omegn Røde kors besluttet å gå bort fra salg av heliumballonger på torget på 17. mai.

– Vi avvikler ballongsalget etter cirka 40 år. Ballonger er ut og helium må vi ta vare på. Vi gjør det for miljøet, sier leder Sten Resvoll til Folkebladet.

Helium er en ikke-fornybar naturressurs og dermed vil det ta flere millioner år for at naturen skal skape nye forekomster av gassen.

Tidligere er det blitt gjort oppmerksom på at verden kan gå fri for helium da det ikke er noe system for gjenbruk av gassen.

Plastproblematikk

Den siste tiden har bruk av plast og miljøskadene det medfører, vært en het tematikk både i sosiale medier og dokumentert i flere veletablerte mediehus.

– Det er helt opplagt at vi velger bort plast og følger med i tiden. Det er vi nødt til, sier Resvoll.

– Hvordan tror du reaksjonene på dette vil bli?

– Litt ymse tenker jeg. Barna blir kanskje litt sur og fornærmet, men jeg tror de fleste forstår problematikken, sier Resvoll.

Slutt

Det skulle være det åttende året Røde kors sitt hjelpekorps skulle stå å selge ballongene på torget. Nå mister de en fast årlig inntektskilde.

– Vi får komme med noen nye ideer. Det er alltid noe man kan få solgt, eller lage noen nye konkurranser. Jeg ser andre korps satser tungt på sukkerspinn, så kanskje det blir dette som blir solgt neste 17. mai, sier Joachim Danielsen, lederen av det lokale hjelpekorpset.

Han tror også barna kan bli litt skuffet under årets nasjonaldagsfeiring.

– Det blir nok noen sure miner for barnas del, også kanskje de voksne som må hanskes med barna som har fått kjøpt ballong alle disse årene. Men fornuften tok oss og nå avvikler vi, avslutter Danielsen.

Plastforsøplingen har blitt ett av verdens største forurensningsproblemer. Helium er verdens nest letteste gass og ligger an til å bli en mangelvare i verden. Foto: Carina Hansen