– Man kan ikke gå på akkord med egen integritet, sier Tor Eriksen til Folkebladet.

Mediekjør

– Hvordan har de to siste dagene vært?

– Det har vært greit. Det har vært litt mediekjør og jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk. 90 prosent av tilbakemeldingene har vært støttende, men så er det selvsagt noen som ikke synes noe om dette. Men slik er det, enhver må jo ta sitt valg, sier Eriksen.

Han føler Arbeiderpartiet har forlatt ham, blant annet fordi han opplever at partiet har blitt en vesentlig støttespiller til dagens regjering blant annet angående Forsvaret i nord og Langtidsplanen.

– Dødsstøtet var Andenes, sier Eriksen, og peker på at Arbeiderpartiet har valgt å støtte sittende regjering som går inn for å legge ned flystasjonen.

Frustrerende

Han legger fort til at det også har vært frustrerende å bevitne Aps vingling i helikopter-saken på Bardufoss.

– Det er mulig at Ap nå klarer å ro i land en løsning for helikopter på Bardufoss, og det er veldig bra det, men jeg synes Ap har vært alt for utydelig i prosessen, sier Eriksen.

Han opplever at partiet nå mangler troverdighet og fokus på egen politikk.

– Det er mangel på et fundament og man «jatter med» andre partiers agenda. Jeg savner litt av tydeligheten til Ap; hva er det egentlig de mener?

– Jeg savner at Ap ikke holder på det de har sagt tidligere. Jeg føler de blir «nikkedukker» til dagens regjering, fortsetter han.

– Vanskelig å stå på stand

Tankene har kommet over tid. Eriksen sier det har vært kjempevanskelig å representere Ap utad samtidig som tankene har sneket seg inn om at man er misfornøyd med eget parti.

– Det har vært kjempevanskelig, og jeg merket det allerede i fjor høst da vi sto rundt omkring på stand og skulle representere moderpartiet. Folke stilte mange kritiske spørsmål og man sto rakrygget og prøvde å forsvare og forklare. Jeg måtte bare gi ærlige svar og si at det ikke var bra det som skjedde for eksempel i helikopter-saka, og at vi måtte prøve å påvirke partiet innad, sier Eriksen.

– Hva tror du må til for at Ap igjen skal bli det partiet du gikk inn i sin tid?

– Ap må ta utgangspunkt i egen politikk og holde på den, og ikke dilte etter andre parti. Dessuten; Ap skal være et parti for folket og må prøve å finne tilbake til de sosialdemokratiske prinsipper som bør stå som grunnmur i partiet. Jeg synes videre partiet bør ha mer kontakt med grasrota, og jeg er heller ikke overbevist om at vi har rette personer i toppsjiktet i partiet, sier Eriksen.

Misfornøyd

Han er misfornøyd med jobben Jonas Gahr Støre har gjort som leder.

– Han er en fremragende politiker, men han er ikke en samlende leder. Han klarer ikke å samle Ap til det fellesskapet vi skal ha.

Han er heller ikke fornøyd med Anniken Huitfeldts rolle som leder for forsvarskomiteen.

– Hun er veldig østlandssentrert. Som rikspolitiker må man se landet under ett, sier Eriksen, som gjerne ville sett Espen Barth Eide i den rollen.

Eriksen har permisjon fra kommunestyret frem til august. Når han kommer tilbake vil han fungere som uavhengig representant.

– Men jeg vil støtte de sakene jeg har gått på valg til sammen med Målselv Arbeiderparti, sier han.

Lokallagsleder for Målselv Ap, Siri Sandbakken, sier hun forstår at Tor Eriksen velger å melde seg ut.

– Det er veldig synd, det er egentlig ikke noe annet å si enn det, sier Sandbakken.

Hun forteller at det er flere medlemmer i Målselv Ap som sier de er misfornøyd med eget partis håndtering av en rekke saker.

– Og veldig mange av våre medlemmer er sinte på grunn av Andøya nå, sier hun.

– Det er dårlig stemning her nordpå og det får de sentrale politikerne høre, sier Sandbakken.