Som kjent går det for tida ikke på skinner økonomisk for Lenvik kommune. Dette kom tydelig frem nylig da det i årets første økonomirapport ble estimert at kommunen styrer mot et merforbruk på 15 millioner kroner i 2018 dersom det ikke tas grep. Tirsdag fikk formannskapet brynt seg på ståa, og sett på hvilke tiltak de mener er best for å komme velberget i havn. Gladnyheten for Dagsenteret på Finnsnes, Gibostad legekontor og helsebadet er at formannskapspolitikerne i likhet med representantene i utvalg for helse og omsorg ikke ønsker kutt her som foreslått av rådmannen.

Det opplyser varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp).

– Når det gjelder den saken der var det innstillinga til utvalget som nådde opp, sier han.

To forslag

Innstillinga fra utvalget var å finne inndekning andre steder for å berge Dagsenteret, Gibostad legekontor og helsebadet, nærmere bestemt ved å redusere tolketjenester innenfor helse og omsorg med 350.000 kroner, redusere drift i tildelingsenheten med 320.000 kroner, redusere drift i sentralkjøkkenet med 400.000 kroner og redusere kapitalkostnader ved sykesignalanlegg med 90.000 kroner. Posisjon og opposisjon la frem hvert sitt forslag til vedtak i formannskapet, men det var opposisjonen med frittstående representant Elisabeth Rognli — som stilte som vara i formannskapet, som oppnådde flertall. Varaordføreren understreker imidlertid at det ikke var de store nyanseforskjellene på de to forslagene.

– Så er det opp til kommunestyret å endelig behandle saken 24. mai.

Nye undersøkelser

Alfredsen opplyser for øvrig at Telemarksforskning er hyret inn for å se nærmere på helse- og omsorgssektoren i Lenvik. Bakgrunnen er at kommunen har en høy drift i forhold til sammenlignbare kommuner og landet for øvrig.

– Sist gang Telemarksforskning var inne og gjorde undersøkelser, mener jeg det ble konstatert at drifta vår var 17 millioner kroner for høy, sier varaordføreren.

– Hvorfor ta en ny runde nå når dere ikke lyktes med å ta grep sist Telemarksforskning var inne og gjorde undersøkelser?

– Jeg vet ikke hvor alvorlig det ble tatt den gangen. Nå har vi også fått nye «koster» og en ny rådmann, og vi må gå gjennom og få konstatert hvorfor vi drifter så høyt innafor dette rammeområdet. Vi må finne ut om dette skyldes geografien eller andre forhold, og ikke minst om dette er noe vi kan rette på.

Skulle Telemarksforsknings konklusjon bli at det er konkrete årsaker til det høye driftsnivået innafor helse- og omsorg i Lenvik, og at det ikke er noe særlig man kan gjøre med dette, mener Alfredsen likevel ikke at undersøkelsene er bortkastet.

– Da vet vi at vi må rette budsjettene vi skal vedta slik at rammeområdet får de pengene som er nødvendige. Det er urettferdig for alle de som er involvert innen helse- og omsorg hvis det hele tiden messes om at det brukes for mye penger her hvis undersøkelsene viser at driftsnivået faktisk er riktig, poengterer Alfredsen.