Det er ventet sol, varme og stigende temperaturer i nord denne uken, med opp mot 15 grader langs kysten og 20 grader på innlandet onsdag. Torsdag er det ventet enda varmere vær, til stor glede for mange. De varme temperaturene fører imidlertid til stor snøsmelting i høyfjellet. Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) har derfor hevet aktsomhetsnivået for jordskred opp til gult nivå, som betyr at det er en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt. Faregraden er økt til gult i hele Troms, og det er særlig fra torsdag morgen at faren er forventet å øke.

- Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt, opplyser NVE blant annet på sine varslingssider på nett varsom.no.

20-30 mm i døgnet

På grunn av jordskredfaren har også Meteorologisk Institutt sendt ut OBS-varsel  for hele Nord-Norge. Det opplyses om at snøsmeltingen ventes å bli opp mot 20-30 millimeter i døgnet, og at grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

I varselet opplyses det at det er spesielt bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring som er utsatt.

"Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40-50 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred", står det blant annet i varselet.

Skygg unna bratte skråninger

Både NVE og Meteorologisk Institutt gir folk følgende råd:

- Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold vannveier og avløpsrør fri for snø/is, sedimenter, søppel, kvist og løv.