I motsetning til i fjor har værgudene denne våren levert fine temperaturer og godt tinevær, og med det ser det ut til at oppstarten for Ti på Topp i Lenvik blir som planlagt. 28. mai er datoen som er satt.

– Vi begynner da med de lette og moderate turene, mens de krevende turene har oppstart 1. juli. Med de forholdene vi har nå kan det imidlertid hende at også disse turene blir tilgjengelig tidligere, forteller folkehelsekoordinator i Lenvik kommune, Karoline Sandberg.

Heldigital løsning

15 turer står på turmenyen, hvor fem er helt nye turer for sommersesongen (se faktaboks). Nytt for sommersesongen er også at de tradisjonelle turheftene ikke lenger er i bruk.

– Vi er blitt heldigitale. Nå er alt som gjelder Ti på Topp hundre prosent tilgjengelig elektronisk på nett, og det vi ser er at blant annet det som gjelder registrering går mye mer smertefritt og uten at vi støter på de problemene som vi har gjort tidligere år. Det er klart at de som ønsker heftene som et fysisk dokument de kan ha i hånda får en overgang, men vi håper at disse tilpasser seg og ser at den heldigitale løsninga er veldig fin, sier Sandberg.

Hun påpeker en åpenbar fordel med én heftefri tilværelse.

– Det er fort gjort å glemme turheftet, men telefonen er det sjelden at man glemmer, humrer folkehelsekoordinatoren.

Flere barn på tur

Den heldigitale løsninga åpner også for andre muligheter, blant annet at man ved registrering kan lage seg et bedriftslag eller et familielag. Spesielt det sistnevnte håper Sandberg det blir masse av denne sesongen.

– Vi håper på flere familiefolk og unger enn det som har vært tidligere år. Vi har hatt en liten nedgang av deltakere fra den yngre garde, så håpet er at vi skal klare å få tilbake den samme entusiasmen også blant denne gruppa som da vi startet opp med Ti på Topp i 2010.

Turentusiasmen generelt blant lenvikværingene er det ikke noe å si på, ifølge Sandberg.

– Det er veldig mange som går på tur. Lenvikværingene er blitt utrolig flinke til å benytte seg av lavterskeltilbudene i kommunen som gjelder turgåing, sier Sandberg.

Hun mener at turmentaliteten har endret seg drastisk siden Ti på Topp ble introdusert for åtte år siden.

– Går man en ny, fremmed fjelltur i dag er sjansen veldig stor for at man møter på kjenninger eller andre folk, og sånn var det ikke for ti år siden. Da var det som regel på de faste og veletablerte turmålene som Tortenlikollen og Varden at man møtte på folk, mens vi nå boltrer oss overalt — det er kjempeflott.

Karoline Sandberg skryter av de ivrige turgåerne i Lenvik. Foto: Folkebladet