Må ha kurs for å få lov til å rydde søppel

Forsvaret tilbydde seg å rydde søppel langs fylkesveien gratis for Sørreisa kommune. Det får de ikke lov til av Statens vegvesen. Da må de nemlig ha kurs først.

MÅ HA KURS: – Det er galskap at man må ha kurs for å kunne rydde søppel på dugnad langs fylkesveien, sier arbeidsleder Arne Nordby i Sørreisa kommune. Foto: Susanne Noreng 

nyheter

– Det er galskap at man må ha kurs for å kunne rydde søppel på dugnad langs fylkesveien, sier arbeidsleder Arne Nordby i Sørreisa kommune.


Laget låt etter nekt om søppelplukking: - Jeg synes det er helt tullete

Da Øyvind Jacobsen Bjørkås leste saken om Forsvaret som ble nektet å rydde søppel da de ikke hadde kurs, reagerte han med å lage en sang.

Mai er tiden for vårrengjøring både inne og ute, og mange kommuner sørger også for at det blir plukket opp plast og søppel ute i det offentlige nå før nasjonaldagen.

Sørreisa kommune ville plukke søppel i grøftene langs fylkesveien fra Skøelv og til Sørreisa, og Luftforsvarets stasjon Sørreisa tilbydde seg å gjøre jobben gratis for kommunen.

Opplæring i arbeidsvarsling

– Forsvaret har tidligere gjort denne jobben i mange år, så vi tenkte å at de kunne gjøre dette i år også, forklarer Nordby.

Men så kom kontrabeskjeden.

– Etter å ha sjekket det ut viser det seg at de ikke får lov til dette. De må ha kurs for å få lov til å plukke søppel langs veien, sier Nordby oppgitt.

Ifølge gjeldende bestemmelser til Vegdirektoratet er det nemlig slik at personell som utfører søppelplukking langs riks- eller fylkesveg skal ha oppplæring i arbeidsvarsling, på lik linje med annet personell som utfører andre oppgaver langs vegen.

Det synes Nordby er en tungvint regel.

– Skal vi måtte sende folk ut på kurs før de får lov til å rydde opp?, spør han.

Resultatet nå er at kommunen ikke får sørget for at det blir ryddet opp langs fylkesveien.

– Det er veldig tungvint. Vi har ikke mulighet til å sende folk på kurs, for det koster penger. Resultatet er at vi ikke får ryddet langs fylkesveien, sier Nordby.

Luftforsvarets stasjon Sørreisa vil nå heller plukke søppel på andre områder i kommunen.

– De har sagt at de vil stille med folk som skal rydde opp søppel i sentrum og langs gangveiene i sentrum av Sørreisa, forteller Nordby.

– Skal være trygg

Avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen sier søppelplukking langs fylkesveiene ligger inne i entreprenørenes kontrakter, og at det er de som skal sørge for at jobben blir gjort.

Hun sier de har et ansvar for at de som gjør jobben på vegne av dem skal være trygg.

– Jeg ser at det kan virke urimelig i forhold til de som vil plukke søppel, men hensikten er at de som utfører jobben skal være trygg. Om det er privatpersoner som har lyst å plukke søppel så er det greit da det skjer på eget ansvar, men om vi engasjerer noen til å gjøre jobben så har vi et ansvar og de må derfor ha kurs, sier Thorsteinsen.