[Rett på sak]

– Hvor lenge har du vært rektor, Knut Pettersen?

– Det har jeg vært siden 1983, det blir vel 35 år, så jeg tipper at det må bli bortimot norgesrekord. Det var i alle fall noen som påstod at jeg var landets yngste rektor da jeg ble ansatt 30 år gammel.

– Hvordan har det vært?

– Det har vært ganske så variert. Jeg er egentlig 50 prosent rektor og 50 prosent lærer, så jeg underviser også. Og det liker jeg veldig godt. Og spesielt når jeg som rektor kan velge de fagene jeg vil undervise i. Jeg kan tenke meg at dersom jeg hadde vært nødt til for eksempel å undervise i musikk, så tror jeg ikke at det hadde vært noe artig, verken for elevene eller meg.

– Hva synes du om dagens skole?

– Alle skolene er preget av den økonomiske situasjonen vi er inne i. Vi skulle gjerne ha sett at vi hadde mer tid til hver enkel elev enn det vi får. Ellers så er vi ganske flinke her i Lenvik til å følge utviklingen og de nyinvesteringene som skjer.

– Hva har vært den største forandringen på disse årene?

– Fra jeg begynte til i dag så tror jeg nok dataverdenen har stått for den største forandringen. Vi hadde spritduplikator da jeg begynte og det var stort, så det har vært en rivende utvikling.

– Og hva med lærebøkene?

– Der har det også skjedd en rivende utvikling til mer elevvennlige læremidler, bøker og annet utstyr.

– Hvordan er tonen i skolen i dag?

– Elevene hos oss må fortsatt reise seg og hilse når læreren kommer inn til første time. Roen i klassene varierer fra år til år, men jeg vil si at vi har det ganske rolig i dag og det har vi hatt opp gjennom tiden også.

– Har du vært lærer andre steder enn på Husøy?

– Nei, her har jeg vært i hele min yrkeskarriere. Jeg begynte her i 1974 som vikarlærer.

– Hvor mange elever har dere?

– For tiden har vi 39. Det har vært nede i 23 og oppe i 75. Til neste år har vi 44, så det går opp og ned. Vi har fire klassetrinn, ungdomsskolen går i en klasse, det samme gjør mellomtrinnet, som er femte til sjuende klasse. Småskoletrinnet, første til fjerde klasse er delt i to.

– Fikk ikke ungdomstrinnet en premie fra Norges Råfisklag?

– Jo, det stemmer. De fikk en premie på 5.000 kroner fordi de hadde laga en film nede på kaia hos Br. Karlsen, om hva fisk betyr for dem. Det dreide seg om fisk som mat og hva de tjener på den. Og det er ganske mange av dem som tjener ganske mye på tungeskjæring i løpet av vintersesongen.

– Er du stolt av elevene dine?

– Ja, jeg er veldig stolt av dem. De er veldig pliktoppfyllende og gjør sitt beste. Vi har heldigvis ikke mye disiplinproblemer og vi har aldri hatt noe hærverk eller slikt på skolen.

– Deltok dere i konkurransen om Senja kommunens nye kommunevåpen?

– Nei, det gjorde vi ikke. Vi fikk utfordringen, men tok den ikke.

– Men det gjorde dere da det gjaldt innsamling til Tanzaniaprosjektet?

– Slike aksjoner har vi bidratt til i mange år. Til Tanzania ble det en inntekt på over 10.000 kroner på en kafe som ble arrangert.

– Har ikke noen av elevene vært på besøk i Mbamba Bay i Tanzania?

– Jo, tre av dem var med Hanne Renland dit. En lærer var også med. På lørdag var de på en kafé på samfunnshuset og fortalte om turen og de inntrykkene de satt igjen med.

– Men dere har vært med på flere aksjoner?

– Elevene har deltatt i mange aksjoner og det er mange titusener som er samla inn. Husøyas innbyggere er veldig flinke til å støtte opp om slike aksjoner. Det er et imponerende beløp, når du tenker på at vi er omkring 300 innbyggere på Husøy, medregna stort og smått.

– Vant ikke Husøy skole First Lego League for noen år siden?

– Vi vant i kommunen og i distriktet og gikk videre til landsfinalen. Men den vant vi ikke. Vi har spesielt en lærer som er veldig engasjert i First Lego League og det smitter. Det er et meget bra datateknisk undervisningsopplegg.

– Hva gjorde du «Da damene dro»?

– Da hadde jeg ei lita jente på knapt to år som jeg måtte ta meg av i tillegg til skolen. Men heldigvis hadde vi noen driftige mannfolk som drev barnehagen i arbeidstiden. Men det var en hektisk tid, det er ikke tvil om det.

– Er du involvert i Husøydagan?

– Ja, det er man hvert eneste år. Jeg har vært inn og ut av styret, men alle på Husøy er med og gjør sitt. Det er en stor dugnad, det er ingen som får lønn. Men så er også Husøydagan med å sette Husøy og Senja på kartet.

– Hva gjør du?

– Jeg går vakter og er behjelpelig der hvor man trenger hjelp. Frakter stoler og bord, setter opp boder og telt, bærer kaker og grøt og er med å rigge ned når dagan er over. Og så pleier jeg å være med å skrive søknader om sponsormidler på forhånd.

– Hva synes du om hotellplanene til Rolf Bjørnar Tøllefsen?

– Jeg synes de er veldig spennende og håper inderlig at de blir noe av. Hvorfor skulle man ikke få det til her, når man får det til i Hamn? Fin natur har både Hamn og vi, men vi har folk og virksomhet i tillegg så det burde være med å legge det til rette.

– Du har spilt fotball?

– Det har jeg gjort i mange år, uten å oppleve å bli seriemester. Vi har ikke noe fotballag her, så jeg spilte på Botnhamn IL. Jeg begynte i gymnastiden, men har også spilt Old boys fotball, både for Botnhamn og Lysnes. Siste kamp var i 1993.

– Og så har du jobba for Folkebladet?

– Jeg har jobba både som frilansjournalist og fotograf opp gjennom årene.

– Hva skal du gjøre når du går av i løpet av året?

– Da skal jeg bli pensjonist på heltid og pusle litt med småsnekring og slikt. Jeg har ei kreativ kjerring, så jeg regner med at det blir nok å gjøre. Hun har diverse ting på gang, etter det jeg forstår.

– Hvordan tror du det skal gå med skolen når du blir borte?

– Det regner jeg med går greit. En ting er i alle fall sikkert, jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset der!

– Hvem er du?

– Jeg er født i Breivika, flytta til Husøy samme året som jeg ble født. Oppvokst her, gikk folkeskolen, så framhaldsskole i Botnhamn, statsrealskole i Målselv og gymnas i Finnfjordbotn. Etter militære var jeg et år vikarlærer her på Husøy, så ble det lærerskole i Tromsø. Etter det ble det Husøy, med et år videreutdanning i Tromsø innimellom.

– Hobbyer?

– Fotografering, småsnekring og fotball.

Etter 35 år som rektor på Husøy skole blir Knut Pettersen snart pensjonist. Foto: Birger Caspersen