Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NIVO) har i samarbeid med Norges Turmarsjforbund siden 2011 arrangert en årlig veteranmarsj på den søndagen som ligger nærmest veterandagen 8. mai.

– Vi begynte med å arrangere en FN-marsj med utgang på Setermoen for 15 år siden. Da Forsvaret begynte med veterandagen fant vi på at vi skulle begynne med marsj her også, som et ledd i markedsføringen av NIVO. Vi er glade for at vi har nest best oppslutning i år på 42 deltakere, derav 10 nye. Og spesielt med tanken på det vekslende været, er vi meget takknemlige for at eieren av Pizzakjelleren har stil sine lokaler til vår disposisjon, forteller Alf B. Kristoffersen, som har vært med å arrangere marsjen fra dag én.

Tre løyper

Turmarsjdeltakerne kan velge mellom tre løyper, på henholdsvis 5, 10 og 20 kilometer. Årets deltakere var både unge og gamle, veteraner og nybegynnere.

Jorun Johannesen fra Havøysund, Agnethe Hagberg og Charles Thommesen fra Narvik, Gunn Eva og Knut Schneider fra Tromsø og Rolf Kristensen fra Harstad er en gruppe entusiastiske turgåere som reiser landet rundt for å delta i turmarsjer.

– Jeg har deltatt i 2.365 turmarsjer i alt og gått 34.890 kilometer. Målet er 40.000 kilometer, det er rundt jorda en gang. Det blir å dra landet rund, og i juni går turen til Øst- og Sør- Norge og det er også noen marsjer på Vestlandet. I oktober er det tilbake til disse traktene, da er det FN-marsjen på Setermoen på den søndagen som ligger nærmest FN-dagen, den 24. oktober, forteller den entusiastiske turgåeren Rolf Kristensen.

Tradisjon

– For meg er det første gang. Jeg stilte opp fordi jeg hadde lyst å treffe andre veteraner. Vi trives sammen og det sosiale rundt slike begivenheter er meget viktig. Derfor prøver jeg å legge denne turmarsjen inn som en happening, slik at jeg har flere ting å henge på knagger, forteller Tom Holmen.

– For meg er det blitt en tradisjon. Jeg har gått turmarsj i mange år, det ble etter hvert en lidenskap. I dag er det dessverre veldig få turmarsjer igjen. Det var mange flere på 80- og 90-tallet, sier Kjell Gullmælæ.

UNIFIL: UNIFIL veteranene Tom Holmen og Kjell Gulmælæ sammen med Inger Lajord. Foto: Birger Caspersen
Registrere: Alf B. Kristoffersen registrer Jorun Johannesen fra Havøysund Foto: Birger Caspersen
Besteforeldre: Sissel og Børje Kajander med barnebarna Emma Kajander Thommesen og Peder Kajander. Foto: Birger Caspersen
Medaljen: Denne medaljen får de som fullfører marsjen. Neste gang får de et tall å sette på. Foto: Birger Caspersen