Larsen, som i dag jobber i Tromsø, hadde på lørdag kommet hjem til Finnsnes og ledet strandryddinga i Storvika i Finnfjord.

– Jeg er veldig glad for at så mange som rundt 25 personer stilte opp og var med på å rydde denne fjæra, sa Christian mens hans stadig måtte rive i tanga for å få løs plast eller annet søppel som sjøen hadde sendt på land i Storvika.

Strandryddedagen ble gjennomført i store deler av Norge på lørdag, og er en del av strandryddeuken fra 30. april til og med 6. mai. Norge er også med på Nordisk strandryddedag sammen med Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Sverige og Åland. Denne dagen ble etablert i 2011, og det hele skjøt fart etter at det ble funnet plast i magen på en hval ved Sotra utenfor Bergen.

– Et flott initiativ fra Christian

Også Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen hadde møtt opp i Storvika for å rydde stranda for søppel.

– Et kjempeflott initiativ fra Christian, sa Geir-Inge da vi traff ham inne i den innerste bukta i Finnfjorden.

Han forteller at fra Lenvik kommune sin side vil man ha aksjoner flere steder utover i mai måned.

– Vi oppfordrer lag og foreninger og også de som bor der det skal ryddes, om å stille opp. Bare det at vi alle bidrar litt blir tilsammen et stort ryddeløft. Vi ser jo hvor mye det samles inn på en så kort strekning, så det blir store mengder søppel når det samles opp.

– Dugnad er kjempeviktig

Larsen sier at det er flott at så mange stiller opp.

– Dugnad er viktig, og det gir resultater når så mange trår til. Storvika er ei problemfjære der det stadig hoper seg opp både plast og annet avfall som driver inn fra Gisundet. Søppelet vi samler her blir hentet og tatt vare på av avfallsselskapet på Botnhågen.

Om framtida og søppelproblemet sier Christian at hvert minutt havner det 15.000 tonn søppel i havet.

– Hvis vi ikke klarer å snu denne utvikligna vil det innen 2050 være mer søppel i havet enn fisk. For å stoppe denne utviklingen må det settes i gang tiltak på en rekke områder.

– Og det viktigste er nok at det handler om at det må komme en holdningsendring hos alle som bidrar til forsøplinga, sier han.

ordføreren stilte opp: Lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen var også med og ryddet stranda for plast og annet søppel på lørdag.
Sekker på sekker : Det begynte etterhvert å samle seg en stor dynge med plastavfall og annet søppel under ryddeaksjonen i Storvika. Foto: Stein Wilhelmsen