Det sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.

De siste tallene fra Sjømatrådet viser at Norge eksporterte 927.000 tonn sjømat for totalt 31,5 milliarder kroner i første tertial — de fire første månedene. Det var økning i verdi på nær sagt alle fronter: Både for fersk og fryst torsk, klippfisk og saltfisk og laks og ørret.

Også eksporten av reker viser hyggelige tall for første tertial med en verdiøkning på 50 millioner kroner. For sild økte volumet, mens verdien falt.

Totalvolumet på 927.000 tonn er på samme nivå som i fjor, mens verdien økte med 485 millioner kroner eller to prosent, sammenlignet med de fire første månedene i fjor.

I april eksporterte Norge 172.000 tonn sjømat til en verdi av 7,7 milliarder kroner. Eksportvolumet er ned fire prosent, mens verdiveksten er på 847 millioner kroner eller 12 prosent.

Eksportrekord for skrei

- Høye torske- og hysepriser fortsetter å bidra til å trekke opp verdien på norsk sjømat. Til tross for en sesong med mye godt vær har lavere kvoter ført til lavere fangster i år enn i fjor. Samtidig er det eksportert litt mer fersk hel skrei i år sammenlignet med i fjor, til økte priser. Det gjør at vi har oppnådd en eksportrekord for skrei med en verdi på nesten 200 millioner kroner, sier Ingrid Kristine Pettersen.

– Dette er frukter av langsiktig arbeid mellom flere aktører for å etablere skreien som et høykvalitetsprodukt ute i markedene. Spania leder an, og vi ser at skreien også begynner å få skikkelig fotfeste blant franske forbrukere, sier Pettersen.

Skrei sett på som pata negra

- Importørene melder om et godt spansk marked, noe som gjenspeiles i tallene; fersk hel torsk har en oppgang på 5 prosent i volum og 18 prosent i verdi fra 2017 til 2018. I Spania blir skreien sett på som den beste norske torsken, nærmest som en pata negra (beste skinke) , og folk venter spent på den hvert eneste år, sier Sjømatrådets utsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg.

Økt verdi og volum for laks

Ifølge tallene fra Sjømatrådet eksporterte Norge 320.000 tonn laks til en verdi av 21 milliarder kroner hittil i år. Det er en økning i volum på 16.000 tonn eller fem prosent, mens verdien er på samme nivå som i fjor.

I april eksporterte Norge 74.000 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner. Volumet økte med fire prosent mens verdien økte med 442 millioner kroner eller 9 prosent.

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 63,56 kroner i april 2017, var den 68,52 kroner per kilo i april 2018. Hittil i år er prisen for fersk hel laks 62,74 mot 64,99 for samme periode i fjor.

- Til tross for en god prisutvikling så langt i år, er prisen i første tertial ned med 2,25 kroner sammenlignet med samme periode i fjor. En global etterspørselsvekst og gunstig valutakurs har ikke vært nok til å veie opp for den negative priseffekten som følger av økt tilførsel. Nedgangen i pris skyldes i første rekke økt tilbud fra Norge. Prisfallet til tross, økte volumer gjør at vi likevel ser vi en total verdivekst for laks på hele 9 prosent eller 442 millioner kroner, sier analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl.

Større volum for sild – verdiøkning for reker

Det ble eksportert 103.000 tonn sild til en verdi av 896 millioner kroner. Det er en økning i volum på 21 prosent, mens verdien falt med 73 millioner kroner eller 8 prosent. Tyskland, Polen, og Litauen var de viktigste markedene for sild i perioden januar til og med april.

For reker økte eksportvolumet med 368 tonn eller 15 prosent til totalt 2.800 tonn, mens verdien økte med 50 millioner eller 28 prosent til totalt 232 millioner kroner.