I år blir det en felles markering av frigjøringsdagen mellom forsvarskommunene Målselv, Bardu og Sørreisa i samarbeid med Forsvaret.

Dagen vil spesielt bli brukt til å hedre veteraner fra UNIFIL-styrkene som nettopp i år har 40-årsmarkering, opplyses det i en pressemelding.

– Vi får besøk av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i forbindelse med markeringen, og han er regjeringens representant og deltar på arrangementet i Bardu, sier ordfører i Bardu, Toralf Heimdal.

Forsvarsmuseet

I Bardu blir det markering ved Forsvarsmuseet på Setermoen.

Det blir taler og kransenedleggelse ved minnesteinen på forsvarsmuseet, og markeringen avsluttes med en salutt. Etterpå blir det veteranlunsj i Setermoen leir.

I tillegg til dette blir det kåseri ved Setertun og i Istindportalen om operasjon «Muskedunder». Det er spesialsoldatene Ronny Brattli og Rune Gjeldnes som står for kåseriet.

Touchpoint

I Målselv blir det seremoni og en høytidelig markering ved veteranmonumentet «Touchpoint» i Bardufoss sentrum.

– Her vil det bli taler og oppstilling som skal gi en høytidelig ramme for dagen, sier ordfører i Målselv, Nils Foshaug.

– Kommunene arrangerer markeringen i samarbeid med Forsvaret, og vi har et helhetlig program i forsvarskommunene som skal gjøre dette til en verdig dag for de som er med, sier Foshaug.

Veteraner hedres

Markeringen i Sørreisa starter med flaggheising ved kommunehuset, som Luftforsvarets stasjon Sørreisa tar seg av.

– Deretter blir det frokost for alle veteranene, og da vil også veteraner som ikke har fått sin rettmessige medalje for sin utenlandstjeneste tidligere, få denne tildelt. Det er det sjef ved Luftforsvarets stasjon Sørreisa, oberst Stig Johnny Haugen, som tar seg av denne utdelingen, sier ordfører i Sørreisa, Jan-Eirik Nordahl.

– Alle kommunene har en veteranplan, og hovedmålet i denne planen er å gi veteranene anerkjennelse. Det er viktig å gi denne anerkjennelsen på frigjøringsdagen, sier Nordahl.