Sommeren er i rask anmarsj, og utfartstrangen har meldt seg. I Storvika i Stønesbotn, der Botnhamn grendeutvalg, har lagt til rette med flott gapahuk og grillbu er det allerede stor trafikk av folk.

Senest sist torsdag benyttet russen ved Nordborg videregående skole seg av fasilitetene.

– En flott plass å være, men det manglet en vesentlig ting: Do. På grunn av det måtte vi dessverre bryte opp tidligere enn beregnet, og sette kurs mot nærmeste toalett ved Shell på Gibostad, sier visepresdident i russestyret, Sanne Jakobsen.

– Umulig å få hjelp

Den manglende doen får Frode Tøllefsen til å se en anelse rødt.

– Doen skulle egentlig vært på plass i fjor. Da det ikke skjedde, sendte jeg for et halvt år siden en e-post til kommunen om saken. Men jeg har ennå ikke engang fått svar, sier Tøllefsen.

– Det som gjør meg litt glødd og forbanna, er at vi på dugnad prøver å få ting til, og så opplever vi at det nesten er umulig å få hjelp fra kommunen. Alt må planlegges og ditt og datt i det uendelige før ting skjer, sier Tøllefsen.

Han retter også skytset mot Visit Senja, som han mener i fjor ga klare signaler om at do — det skulle de fikse.

– Ingen midler til do

Nærings- og havnesjef Hege Vigstad sier at hun på stående fot ikke kan svare eksakt på hva som har skjedd med e-post henvendelsen.

– Jeg skal sjekke det når jeg er tilbake på kontoret på mandag, sier hun.

– Vil kommunen gjøre noe for å etablere do i Storvika?

– Per dags dato har vi ingen midler til det. Men vi har fokus på dette, og er med på et felles prosjekt sammen med Visit Senja og de andre kommunene som går på bærekraftig besøksforvaltning. Vi har søkt fylkeskommunen om midler til et forprosjekt. Siktemålet er å kartlegge behovet for blant annet toaletter og søppelhåndtering i en større sammenheng, sier Vigstad.

Dette prosjektet, hvis det blir noe av, ligger imidlertid fram i tid.

Anbefaler

Vigstad anbefaler grendeutvalget å sende søknad til kommunen om de ønsker en raskere løsning.

– Det kan muligens finnes midler i næringsfondet. Fra før er det gitt støtte gjennom fondet til butikken i Fjordgård for drift av toalett, sier Hege Vigstad.

PS! Som et apropos kan det nevnes at Berg kommunestyre torsdag vedtok å bevilge 360.000 kroner til leie og drift av seks mobile toaletter i fire måneder i sommer.

– I erkjennelsen av at forprosjektet om bærekraftig besøksforvaltning ikke blir en realitet i år, tar vi tak i denne problematikken selv, sier rådmann Wenhe Pedersen.

Frode Tøllefsen sier at det var en klar forutsetning fra grunneierne for å frigi Storvika til turistformål at det skulle settes opp en do i området.

Nordborg-russen koste seg med grillmat og sosialt samvær i Storvika torsdag. Grendeutvalget har laget til fine fasiliteter i det idylliske området.
– Storvika er virkelig en flott plass som er godt tilrettelagt, men det ødelegger mye at det mangler do, sier Sanne Jakobsen og Kevin Larsen i Nordborg-russen.