Attenåringen som går på videregående skole sa klart i fra at 1. mai hadde fått større betydning for henne jo mer hun lærte om dagen.

– Jeg er jo bare en skoleelev og ikke medlem av noen fagforening, åpnet hun med men slo fast at dagen var viktig for det samfunnet vi har fått til i dag. Og hun framholdt at det hadde betydning for sikkerheten for å ha en jobb å gå til og et sikkerhetsnett om hun ikke skulle få det til i skole eller yrkeslivet.

Bygda best

I tillegg mente hun det var viktig for henne å ha en mulighet til å komme heim til Dyrøy etter at hun har reist ut og skaffet seg en utdannelse.

Oda viste til fordelene med å komme fra bygda og ikke minst fordelen med viktige ressurser som finnes her og nevnte både jordbruket og høsting av havet som store muligheter.

– Jeg er redd for at disse mulighetene settes under press om noen få, store aktører for styre ressursene som ligger rundt oss.

I tillegg la hun vekt på at ungdommen må slippe til og bli hørt.

– Vi må få ungdommen tilbake til bygda, sa hun til en lydhør forsamling og la vekt på hva man kan bli bedre på i en liten kommune. Og ikke minst må de i styre og stell slippe til ungdommen slik at de kan bli hørt på tross av det de måtte mangle av erfaring.

– Ikke vær en av de som avfeier oss, er budskapet hennes.

– Vi er veldig fornøyde med Oda. Det er viktig at ungdommen engasjerer seg i lokalsamfunnet de er en del av, sier Stig Arnesen fra Brøstadbotn som er medlem av moderpartiet til Oda Røsæg Olsen.

For han har 1. mai vært viktig siden ungdommen.

– Det har med solidaritet og fellesskapsløsninger å gjøre.

Fylkesrådsleder på besøk

Også i Sørreisa var det over 60 personer til stede, inkludert fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap), som holdt tale og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som holdt en appell. Begge la vekt på å styrke felleskapet og ett enda bedre velferdsamfunn her i landet, og mer internasjonal solidaritet.

– Familieorkesteret Dahlø/Bjørklund/Løvland satte forsamlingen i god stemning med sin flotte musikk. Elin Myhre fremførte flere fine dikt. Roy Frode Løvland avsluttet markeringen med å spille til allsang med arbeidersanger, påpeker leder i 1. mai-komiteen, Otto Skogheim, i en epost.

Det var også innsamlingsaksjon for Norsk Folkehjelps aksjon «Folk forandrer verden».

SOLIDARITET: Stig Arnesen, Brødstadbotn, sier at 1. mai er viktig å markere. – Det har med solidaritet og fellesskapsløsninger å gjøre, sier han. Foto: Ulf Antonsen
DELTAKERE: Noen av de som deltok på markeringen i Sørreisa. Fra venstre fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap), Nils Morten Ingvaldsen (Fagforbundet), Eirik Dørdal Nord (Ap), ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) og leder av 1. mai-komiteen Otto Skogheim (Ap). Foto: Privat Foto: Privat