Tanken om arkitekttegnede gapahuk kom fra reiselivsnæringen i kommunen, og Berg likte ideen. Nå er første gapahuk ferdig og klar til bruk.

– Basecamp Senja hadde lest om arkitektfirmaet som tegner gapahuk som er tilpasset naturlandskapet. De mente det ville være bra for Berg som er kjent for natur-arkitektiske bygg, som toalettene til Nasjonal turistvei. Dette var en idé vi likte svært godt og som kan gagne turgåere, lokalbefolkningen så vel som reiselivsnæringen, sier konstituert rådmann i kommunen, Wenche Pedersen.

Friluftsport

Gapahuken i Kjæsvika på Skaland stod ferdig i april, den andre skal plasseres på Halsen i Mefjordvær. Pedersen tror de to byggene vil bli satt pris på og brukt av mange.

– Vi hadde åtte mulige plasseringer i kommunen etter en befaring med Biotope som er arkitektfirmaet bak de to byggene. I 2015 ble Halsen kåret til kommunens mest attraktive friluftsområde og det er mange turstier som knyttes til dette punktet. Slik kom vi frem til at vi syntes området med gapahuken blir en friluftsport for mange, et utgangspunkt for flere turer. Det samme på kirkegårdsnesset i Kjæsvika på Skaland, som for øvrig ble nominert av barnehagen som gjerne ville ha gapahuk der, sier Pedersen.

I Mefjordvær vil bygget også få et toalett med tiden.

Landskapet

Tanken bak utformingen av de to byggene er arkitektfirmaet Biotope. Daglig leder Tormod Amundsen forteller at nøkkelen til byggene ligger i landskapet.

– Den viktigeste delen bak designet er at vi ser på landskapet rundt. Tanken er at alt skal være åpen og inviterende. De som besøker bygget skal oppleve et bygg som tar i mot og tydelig ønsker deg velkommen. Dette ser vi spesielt på Skaland, Der ligger det helt åpent og består av benkeplasser og levegger. Høyden og utformingen gjenspeiler det flotte fjellandskapet, forklarer Amundsen til Folkebladet.

Gapahuken på Halsen i Mefjordvær er tegnet litt anderledes.

– Det er faktisk en av få prosjektene vi lager hvor en kan gå inn i bygget til en varmestue med ildsted, men det vil fortsatt utvendig benkeplass på utsiden, sier Amundsen.

Han sier de har hatt et flott samarbeid med både kommunen og reiselivsaktørene med byggene.

– Det har vært en veldig fin prosess og de fortjener skryt for å ha vært med å bidra. Vi ønsker å lage noe de kan ha glede av og det synes vi at vi har fått til, avslutter Amundsen.

I Medfjordvær skal dette bygget reises på Halsen. Værforholdene har gjort at Skaland-gapahuken kom først opp. Nå står denne for tur. Foto: Biotope Architecture & Nature (Illustrasjon)
Konstituert rådmann Wenche Pedersen er fornøyd med de to gapahukene som skal besøkes av både barnehager, lokalbefolkningen og reiselivsnæringen for å nevne noen. Foto: Carina Hansen