Etter flere artikler vedrørende delprosjektledere og reaksjoner på den ujevne fordelinga mellom menn og kvinner, var det knyttet spenning til hvem som ville lede gruppa som skal jobbe med kommunevalget som skal gjennomføres til neste år.

Prosjektleder Hogne Eidissen bekrefter at valget ikke var noen tilfeldighet

– Det var en selvfølge at det burde bli en kvinne basert på oppslagene som har vært. Samtidig var det slik at kvinnen som ble valgt har masse erfaring og kompetanse, og er ansett for å være en god leder av delprosjektet – det er viktig. Jeg er 100 prosent sikker på at forberedelsene til valget er i trygge hender, sier Eidissen til Folkebladet.

Forberedt

Nyvalgt leder Anne-Britt Fallsen (Ap) fra Torsken sier hun var forberedt på å bli spurt når gruppa gjennomførte første møte fredag 27. april.

– I utgangspunktet mener jeg det er bra å prøve å fordele ledergruppa på begge kjønn. Det var jo skjevt sammensatt fra før i de andre gruppene, så jeg var forberedt på at det kom til å bli meg eller Margareth som ble spurt om å ta på ledervervet. Jeg ser ikke på dette som politisk organisert, men mer som om at dette er en jobb som skal gjennomføres, påpeker Fallsen til Folkebladet.

– Når det er sagt betyr ikke det at mennene vil gjøre dårligere arbeid, men en bør tilstrebe å gjenspeile befolkningen som er cirka 50-50 mellom menn og kvinner, legger hun til.

Hun ser frem til å ta tak i oppgavene gruppa skal jobbe med.

– Jeg synes det er helt greit å gå inn i arbeidet med dette ledervervet, det har jo nylig skjedd så jeg har ikke satt meg inn i detaljene om hvordan vi skal ta fatt på arbeidet, annet enn at vi gjennomgikk fristene og at prosessen skal følges. Vi skal gjøre så godt vi kan, og vi er så heldige å ha fått gode personer fra administrasjonen i de ulike kommunene som har vært gjennom dette mange ganger før, sier hun.

Administrativ bistand

Delprosjektet har administrativ støtte med en representant fra hver av de fire kommunene. Torleif Josefsen fra Lenvik forteller at det er mange gjøremål og frister gruppa må forholde seg til når gruppa skal ta fatt på hovedoppgaven: å gjennomføre et valg i forhold til forskriftene.

– Det er flere forskrifter som skal følges når et valg skal gjennomføres. Gruppa skal sørge for at velgernes representanter blir samlet i et kommunestyre i den nye kommunen og sørge for at jobben blir gjennomført og gjort riktig, sier Josefsen.

Gjennomført riktig

Han nevner oppgaver som valg av stemmestyre, overholde frister, gjennomføring av forhåndsstemmer, godkjenning av lister og så videre.

– Det er gjøremål som gruppa skal gå gjennom. De skal lose det hele i havn. Når valgdagen er her skal de sørge for at alt blir gjennomført riktig fordelt på alle stemmelokalene. De skal sørge for at stemmene blir telt opp, og at oppgjøret blir foretatt. Så skal plassene fordeles i Senja kommunestyre og når valgresultatet er klart skal også de som er valgt inn få beskjed. De skal følge opp prosjektet fra start til slutt. Dette er jo personer som opptil flere ganger har vært med i denne prosessen i sine kommuner og kjenner til disse oppgavene, sier Josefsen.

Stemmekrets på høring

Ute på høring i de ulike kommunene er også stemmekretsene – hvor innbyggere kan avgi sin stemme. Dette skal også delprosjektgruppa se på.

I dag er det 18 stemmekretser i Lenvik, seks i Torsken, fire i Tranøy og to i Berg.