Søndag opplyste Troms fylkestrafikk at skolebussen inntil videre ikke vil kjøre Tverrveien, Nybygdveien/Kvannliveien mellom Grasmyrbotn og Høglia. De kommunale grusveiene er på enkelte partier nærmest et bunnløst gjørmehav nå i vårløsninga.

Da det heller ikke ble ordnet noen annen, ekstraordinær offentlig skoleskyss for grunnskoleelevene, valgte de foreldrene som tok sjansen, å bruke privatbilene for å få ungene på skolen mandag morgen. Ikke alle foreldrene så det likt, eller hadde egnet kjøretøy, til å legge ut på veien. Noen elever kom seg dermed ikke til skolen. En trøst var det at de fikk gyldig fravær.

Har du et bilde av dårlig vei? Vis den frem her!

– Det er ekstra ille på veien i år. Ikke siden 2010 har det vært så galt, sier Marianne Aanderbakk som bor i Nybygda.

Tobarnsmora er FAU-leder på Silsand, og var blant foreldrene som sjøl kjørte ungene på skolen mandag.

– Jeg måtte til Finnsnes uansett for å få bilen på verksted. Den fikk skade på eksosanlegget på grunn av de dårlige veiforholdene, sier Aanderbakk.

Veien må tørke først

– Beskjeden fra Troms fylkestrafikk er at skolebussen ikke vil gjenoppta ruta før veien har tørket opp og er gruset og skrapet. I mellomtida må elevene ta seg til krysset ved Høgli for å bli plukket opp av bussen der, sier hun.

Mandag fikk Aanderbakk klarlagt at skolene vil sette opp drosje til Høgli-krysset så lenge situasjonen vedvarer.

Torbjørn Thomassen driver gårdsbruk med 170 vinterfôra sau i bygda.

– Veien ble omgjort fra fylkeskommunal til kommunal vei på 70-tallet. Den har ikke vært gjenstand for noen større oppgraderinger på mange år. Det slites og skrapes på stort sett den samme grusen, og dermed kommer gjørma fram. Den hadde trengt et løft, sier Thomassen.

– Hvordan er det å leve med slike veiforhold?

– Vi merker det spesielt på høy slitasje på bilene våre, sier Thomassen.

Foretok nødreparasjon

Mens Folkebladet var i Nybygda og Kvannlia mandag ankom flere lastebiler med grus for å fylle i de verste partiene.

– Det hjelper på. Vi er fornøyd med at kommunen yter nødreparasjon. De mest optimistiske tror skoiebussen gjenopptar ruta fra onsdag. Men det spørs. Da jeg kom hjem i ettermiddag kjørte jeg ATV opp hit, og det er ganske dype spor selv der kommunen har gruset, sa Mariann Aaanderbakk til Folkebladet mandag kveld.

SPORETE OG BLØTT: – Her skal du kjøre med tunga rett i munnen for ikke å bli stående fast, sier Mariann Aanderbakk. Foto: Vidar Bjørkli
HØGLI-KRYSSET: Så lenge skoleruta i Nybygda og Kvannlia er innstilt, må elevene bli plukket opp av bussen her i Høgli-krysset. Foto: Vidar Bjørkli