I juli 2017 skrev Folkebladet at pasienter ved sykehjemmet i Dyrøy i flere år har bodd under kritikkverdige forhold på grunn av dårlig inneklima.

Ute av drift siden 2011

Ventilasjonsanlegget i en del av bygget har vært ute av drift helt siden 2011. Dette har i årevis medført dårlig lukt og luft, det har vært vanskelig å puste og flere har fått hodepine. Og det har gått utover både ansatte og beboere. Det kommer også fram at ansatte føler seg trett og uopplagte gjennom arbeidsdagen. Fokuset på saken førte til at Arbeidstilsynet gikk inn med et tilsyn og pålegg om forbedringer i november 2017.

Vurderer tvangsmulkt

9. april i år sender Arbeidstilsynet et nytt brev til Dyrøy kommune fordi de ikke har mottatt tilbakemelding om at pålegget er oppfylt. Her kommer det fram at Arbeidstilsynet med hjemmel i arbeidsmiljøloven vurderer å gi kommunen tvangsmulkt på 2.000 kroner per virkedag fra 15. mai.

Ikke mottatt svar fra kommunen

Kommunen hadde frist til 21. april med å komme med en oversikt over gjennomførte tiltak i både gammel og ny del av Dyrøy omsorgssenter. Tilsynet vil også ha en beskrivelse av hvordan verneombud/ansattes representant har medvirket. Folkebladet var tirsdag i kontakt med seniorrådgiver Jon Helge Vaeng i Arbeidstilsynet. Han hadde da ikke mottatt svar fra Dyrøy kommune.

– Nei, jeg har sjekka i dag og det har ikke kommet svar. Men jeg skal gi dem noen dager i forhold til postgangen. Men hører vi ikke fra dem gjør vi et vedtak om tvangsmulkt, sier Vaeng.

Kjell Ole Myrvoll i Salangen har sin far på sykehjemmet. Han sto fram da Folkebladet skrev om saken i fjor sommer.

– Jeg har purret og purret siden i fjor sommer, men ingenting skjer. Jeg er ofte og besøker far min. Og når jeg kommer er det bare å få opp vinduene for å få luft. Dette er overhodet ikke holdbart, sier han.

– Hva tenker du om at det ikke er gjort noe siden juli i fjor?

– Det er helt horribelt. Det går utover pasientene, men jeg ser jo at dette også går utover arbeidsforholdene for de ansatte, sier han.

– Dette er uheldig

Folkebladet tok opp saken med kommunalsjef for helse og omsorg, Karl Johan Olsen. Han forteller at det er teknisk sjef som håndterer saken opp mot Arbeidstilsynet.

– Da Folkebladet skrev om saken i fjor sommer hadde det vært slik i fem år uten at noe ble gjort. Når er vi snart i mai 2018 og det er fortsatt ikke gjort. Er dette forsvarlig?

– Dette uheldig. Men det jeg vet er at midlertidig ventilasjonsanlegget som snart skal monteres står utenfor bygget. Vi er forespeilet at dette arbeidet skal startes i disse tider, sier han.

Startet montering tirsdag

– Går det an at dette er en «uheldig» sak over så lang tid?

– Jeg kom inn i administrasjonen i januar. Problemstillingen over lang tid har vært en situasjon der vi skulle bygge om sykehjemmet og bygge nye omsorgsboliger. Det er gjort avveninger i forhold til tidsperspektivet, sier han.

– Men samtidig befinner det seg både pasienter og ansatte i et uforsvarlig inneklima over år?

– Ja, det er sant. Og jeg liker ikke denne situasjonen som kommunalsjef, sier Olsen.

Da saken nærmest var ferdigskrevet tirsdag kom det opplysninger fra Dyrøy kommune at monteringen av ventilasjonsanlegget var startet opp tidligere på dagen.

Kjell Ole Myrvoll som har sin far på sykehjemmet purret flere ganger siden i fjor sommer. Han sier forholdene ikke er holdbare. Foto: Morten Dokka