– Vi mottok i går anmeldelse fra to personer som følte seg dypt krenket etter å ha blitt omtalt i russeavisen på en for dem krenkende måte, sier regionlensmann Arnold Nilsen.

Han ønsker ikke å utdype noe mer om hva omtalen går ut på, annet enn at det er to jenter som selv føler omtalen de har fått som svært krenkende.

Stoppet salget

Russeavisen til Botnrussen, ”Botn-Paradiset 2018”, kom ut for salg tirsdag denne uken. To timer etter at salget startet, stoppet russen selv salget av den på grunn av reaksjonene som kom.

– Russen har gjort oss oppmerksom på at de på eget initiativ har valgt å stoppe salget, forteller Nilsen.

Det skal kun ha vært solgt noen få eksemplarer av avisen før de valgte å stoppe salget.

– Vurderingen av å stanse russeavisen har ikke vi i politiet hatt noen rolle i, utdyper Nilsen.

Politiet etterforsker nå de to anmeldelsene som er kommet inn, noe som innebærer blant annet å finne klarhet i hvem som er ansvarlig for produktet.

Lensmannen har aldri opplevd en slik reaksjon på russeaviser tidligere.

– Det er ikke uvanlig at det er spenstig omtale i en russeavis, men jeg har aldri opplevd at noen har følt seg så krenket at de har anmeldt noen, sier Nilsen.

– Aldri intensjonen å krenke noen

Folkebladet møtte i går flere representanter for russen på Senja videregående skole. De to redaktørene av russeavisen, Kathrine Olsen og Trine Kildahl, ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er under politietterforskning. Russepresident Mona Strøm sier russen er lei seg for det som har skjedd.

– Det var aldri intensjonen vår på noen måte å såre, støte eller krenke noen, sier Strøm.

– Det er utrolig leit at det har blitt som det har blitt. Det er ikke artig å få dette rett før russetiden, legger hun til.

Strøm sier de valgte å stanse salget av russeavisen etter knappe to timer på grunn av reaksjonene.

– Vi stoppet salget med en gang vi fikk slike reaksjoner, sier hun.

– Forstår russen de sterke reaksjonene som har kommet?

– Folk har lov til å reagere, men intensjonen vår var aldri å få noen til å reagere dårlig på avisa, sier Strøm.

Hun sier russen har hatt fokus på å skape gode holdninger.

– Vi har gjort veldig mye bra i år, blant annet samlet inn penger med kakesalg, vært bøssebærere og støttet Krafttak mot Kreft. Vårt mål har også vært å styrke fellesskapet innenfor oss som kull, sier Strøm.

Fått flere telefoner fra foreldre

Rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole forteller at skolen har fått flere telefoner om russeavisa fra frustrerte foreldre. Han sier han snakket med de ansvarlige redaktører av russeavisa tirsdag kveld.

– Russeavisen er et produkt som avgangselevene har laget og som de selv også står ansvarlig for, sier Svendsen.

Han forteller at skoleledelsen har hatt møte med dem på forhånd før avisen ble laget hvor de påpekte at russen selv er ansvarlig for innholdet i avisen og at det er viktig å tenke på å ikke støte eller krenke noen.

– Men så viser det seg at folk blir støtt likevel. Det er en del frustrerte foreldre som har henvendt seg til oss, men vi må jo si som sant er at dette er et produkt som ikke angår Senja videregående skole men et produkt som avgangsklassen selv står ansvarlig for, sier Svendsen.

Han sier skolen nå jobber med et opplegg som skal sikre at de elevene som føler seg krenket av russeavisa har det bra og får den hjelpen de trenger.

ANMELDT: To jenter har gått til anmeldelse etter omtale i russeavisen til Botnrussen på Senja videregående skole. Foto: Susanne Noreng