Det knirker i økonomien i Lenvik, og av den grunn har rådmannen lansert en rekke tiltak for å få kontroll på pengebruken. Ettersom de største utfordringene ligger innen helse og omsorg, er det også dette området som rammes av kutt og nedskjæring.

Det er ikke Jasmin Agovic-Nordaas, frittstående representant i Lenvik kommunestyre, fornøyd med.

– Jeg må si at jeg ble ganske irritert da jeg så rådmannens forslag til kutt, og det fordi jeg mener dette er kutt som går utover de svakeste gruppene i samfunnet, sier Agovic-Nordaas.

Strategisk ledelse

Det er forslagene om midlertidig stenging av dagsenteret og Gibostad legekontor, samt forslaget om å oppheve to fysioterapihjemler, som til syvende og sist vil bety kroken på døra for helsebadet, som frustrerer. I tillegg reagerer Agovic-Nordaas på at rådmannen lanserer stenging av fem rom ved Rossfjord sykehjem.

– Før man iverksetter kutt som rammer de svakeste i samfunnet, mener jeg at rådmannen burde sett på om det kunne gjøres noe innen strategisk ledelse, et område hvor ramma bare økte og økte under den forrige rådmannen og nå er på rundt 50 millioner kroner, sier Agovic-Nordaas.

I en økonomirapport, hvor forslagene til kutt og nedskjæringer er presentert, poengterer rådmannen at det så langt som mulig er foreslått tiltak innafor de samme områdene som har de største økonomiske avvikene. Store avvik innen helse og omsorg til tross, så mener Agovic-Nordaas at det er helt feil å kutte innafor dette området.

– Hvis ikke jeg husker helt feil fra tidligere utredninger, blant annet fra Telemarksforskning, så bruker ikke Lenvik så mye mer på helse og omsorg enn andre sammenlignbare kommuner. Vi har utfordringer ja, men helse koster, og når vi bruker såpass mye som 50 millioner kroner på strategisk ledelse mener jeg det er her vi må starte når det skal kuttes, og ikke gå løs på de svakeste i samfunnet.

Snar med endring

For øvrig har Agovic-Nordaas et budskap til de som nå er bekymret for kuttene som er lansert av rådmannen.

– Ingen av disse forslagene blir en realitet før kommunestyret har vedtatt det, og den klare beskjeden jeg vil gi til folk nå er at jeg vil bidra til å snu på hver en eneste stein for å sørge for at rådmannens forslag ikke blir noe av.

Han nevner i den sammenheng at det kan være anledning til å pusse støvet av budsjettforslaget som opposisjonen la frem før jul i fjor, et budsjettforslag Agovic-Nordaas selv mener inneholdt mange gode løsninger, men som måtte gi tapt for posisjonens budsjettforslag.

– Kanskje kan vi med samarbeidsvilje fra både posisjon og opposisjon finne andre type løsninger enn det som rådmannen foreslår.