- Jeg mener det derfor ikke er hensiktsmessig eller ønskelig å oppheve avstandskravet i forskriften, skriver Ola Elvestuen, klima- og miljøminister i et tilsvar til Lavangen kommune.

Den har bedt regjerningen om å fjerne kilometersgrensen og overlate til kommunene å benytte skjønn ut fra topografi, sårbarhet og naturbelastning når dispensasjoner om kjøring til hytter skal gis. Et forslag om dette fra bl.a Sandra Borch, ligger til behandling i Energi- og Miljøkomiteen.

Seksten ordførere i Sør-Troms og Midt-Troms regionråd har sendt samme kravet til regjeringen.

Stortinget

- Jeg håper at det bare er et svar som han er nødt til å gi ut i fra det han står for og at det kommer til et annet vedtak i Stortinget og at de kan se praktisk på dette med avstandskravet og får det fjernet, sier ordfører Bernhardt Halvorsen i Lavangen.

Nei i byråkratiet

Årsaken til oppropet fra kommunene, er i stor grad at Fylkesmannens miljøvernavdeling har begynt å oppheve kommunale dispensasjoner til hyttekjøring. Halvorsen mener at det ikke er mulig å bruke en lineal på kartet for å vurdere om en dispensasjon kan gis eller ikke.

– Fylkesmannen godtar jo ikke det skjønnet vi har brukt; da er vi jo like langt når vi får tommelen ned, hevder Halvorsen og legger til:

- Da kan vi like godt få fjernet 2,5 km kravet, slik at vi får utøvd vårt fornuftige skjønn. Vi er lokalkjente og har ikke til hensikt å slippe fritt skuterkjøring. Hos oss har dette ikke vært noe problem da det ikke er hyttefolk som kjører unødig, sier ordføreren.

Minister Ola Elvestuen på sin side mener at kommunene har et skjønn til å vurdere avstanden mellom hytte og vei.

– Selv om avstanden måles i luftlinje, vil topografiske forhold som større innsjøer og bratte fjell påvirke den faktiske kjørelengden, skriver ministeren.

Ikke mer motorferdsel

Ministeren begrunner sitt nei til avstandskravet med at det er et ønske om å begrense motorferdsel i utmark og viser til at dette i utgangspunktet er forbudt.

– Bestemmelsen (i forskriften journ.anm) ble innført for å dekke transportbehovet til avsidesliggende hytter der det ikke finnes tilfredsstillende mulighet til å leie transport. Grensen for hva som er ansett som avsidesliggende er i forskriften satt til 2,5 km, skriver Elvestuen.