– Det er kjempetrasig om det blir nedlagt, det betyr så mye for brukerne, sier Jostein Hansen (Ap), som er medlem i Utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune.

Lenvik kommune kan få et merforbruk på 15 millioner kroner i år, dersom ikke drifta taes ned. Derfor har rådmannen måtte nedjustere drifta, og innenfor helse- og omsorgssektoren som har de største økonomiske avvikene, er det satt ned en tiltaksliste på 18 punkter for å få økonomien ned på et forsvarlig nivå. Blant disse er altså forslaget om midlertidig stenging ut året av Finnsnes dagsenter. Brukere og ansatte av dagsenteret er i sjokk og fortalte til Folkebladet denne uken at de frykter for konsekvensene dersom dagsenteret blir lagt ned. Blant annet kan en stenging påvirke brukernes psykiske helse negativt, mange kan bli isolert som mangler øvrig nettverk, mangel på hjelp og det kan føre til økt behov og økt trykk på andre helsetjenester i kommunen.

– Vil berge dagsenteret

Utvalg for helse og omsorg skal behandle kuttforslagene i sitt møte førstkommende torsdag. Johansen er klar på at de må prøve å finne løsninger slik at man unngår å kutte dagsenteret.

– Vi vil gjøre det vi kan for å se om vi kan finne en løsning slik at vi kan unngå å legge ned dagsenteret. Det tror jeg også på at vi kan klare, sier han.

– Hvordan vi skal få det til skal vi se på på torsdag, men vi skal gjøre alt vi kan. Jeg har kjempetro på at vi skal klare å berge dagsenteret, fortsetter Johansen.

Selv om leder av utvalget, Per-Inge Søreng, ikke vil forskuttere behandlingen av saken er han klar på at man må forsøke å se på løsninger.

– Dagsenteret er jo et tilbud vi har til de aller svakeste vi har i samfunnet. Jeg er livredd for at om vi ikke finner penger til det, så må vi ta oss av dem på en langt dyrere måte. Jeg tenker vi må grave dypt for å prøve å berge Dagsenteret, sier Søreng.

Han påpeker likevel at utvalget på møtet må komme med en instilling for hvordan man skal finne inndekning for 15 millioner kroner i drifta til helse og omsorg.

– Noen vil det gå ut over, og vi vil vurdere alle tiltak rådmannen har foreslått, sier han.

Sissel Haugslien (H) sier det er tøffe tak, men at slike kuttrunder kommer nesten årlig.

– Det er kjempetrasig at det blir pekt på kutt hos de svakeste av de svake i samfunnet, sier hun, men legger til at innenfor helse og omsorg går det alltid ut over noen svake i samfunnet.

– Vi må veie det ene opp mot det andre. Jeg skulle ønske vi kunne beholde alt, men vi har drevet med for høye driftskostnader over flere år.

Hun ønsker ikke å forskuttere noe på forhånd før møtet torsdag, men sier hun ikke er begeistret for å ramme hender som er nærmest brukerne.

– Jeg skulle ønske vi kunne finne smartere løsninger og bruke mindre tid på å flytte papir, istedenfor å skjære ned på hendene som er nærmest brukerne, sier Haugslien.