De tre internatbyggene til Bardufoss videregående skole, to av dem fra 1953 og ett fra 1964, har en dårlig standard og tilfredsstiller ikke bobehovet til dagens og fremtidens ungdom. Det skriver fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, i et saksframlegg i forbindelse med at fylkesrådet har møte 30. april.

Reduksjon

I saksframlegget påpekes det også at rektoren ved skolen har meldt at antallet utleieenheter allerede fra neste år må reduseres betydelig grunnet slitasje og altfor lav standard for utleie. Det vises også til at den videregående skolen fra høsten av skal inn i nytt bygg.

«Når ny skole på Rustahøgda tas i bruk, vil internatet i Sundlia ligge omlag fire kilometer fra den nye skolen, noe som vil kreve busstransport til/fra», heter det i saksfranlegget.

Til orde for utredning

Av den grunn anbefaler Sollied at det nå utredes et nytt botilbud for borteboende elever ved Bardufoss videregående skole.

«Fylkestinget har vedtatt å avhende skoletomta i Sundlia. Å beholde internatet der for egetbruk vil forsinke salg og begrense anvendelsesmuligheten for nye eiere. Dermed forsinkes og forminskes fylkeskommunens mulighet til utløsning av midler som kan brukes til andre investeringsformål.».

84 elever har i dag plass på internatet. Sollied påpeker at et nytt internat eller hybelhus bør dekke samme behov som i dag, altså mellom 75 og 90 boenheter, samt at disse bør ligge så nær skolen som mulig.

80-120 millioner kroner

Ut ifra en beskrivelse av behovet anslår Sollied et nytt internat innenfor en størrelse på 2.000-3.000 kvadratmeter og med en antatt byggekostnad på 80-120 millioner kroner. I saksframlegget viser fylkesråden til flere ulike modeller for realisering av et slikt prosjekt.

Sollieds innstilling til fylkesrådet er å gå inn for at det uredes et konkret løsnings - og finansieringsforslag til fylkestinget høsten 2018. I innstillinga tar Sollied også til orde for å invitere Målselv kommune, idretten og andre til et samarbeid om et mulig fellesprosjekt.