Det sier frittstående representant Elisabeth Rognli om nedskjæringsprosessen Lenvik kommune er inne i. Reaksjonen kommer som en følge av lista over tiltak som rådmannen har iverksatt eller er i ferd med å iverksette for å få kommuneøkonomien under kontroll, uten politikernes medvirkning.

Torsdag skal utvalget hvor Rognli er nestleder, Utvalg for helse og omsorg, orienteres om tiltakslista.

– I saksframlegget opplyses det at tiltakene enten allerede er iverksatt eller er i en iverksettelsesfase, og at dette er en orienteringssak. Hva skal jeg egentlig mene noe om da? Jeg synes måten denne situasjonen løses på er litt uheldig, og en helt annen måte å jobbe på sammenlignet med tidligere, sier Rognli.

Hun viser til fjorårets økonomirapport nummer to, hvor rådmannen påpekte at det var de politiske utvalgenes ansvar å fatte nødvendige vedtak for å få økonomien i balanse.

– Da er det litt merkelig — når vi også denne gangen er innstilt på og har lyst til å ta dette ansvaret — at vi plutselig ikke skal få lov til det, poengterer Rognli.

Viktig samarbeid

Den frittstående politikeren poengterer hvor viktig det er med samspill og samarbeid mellom politikere og administrasjon, spesielt i krevende prosesser med kutt og nedskjæring. Et slikt samarbeid mener Rognli det ikke er lagt opp til i denne omgangen.

– Hvis det er slik som dette det skal være, at det meste skal ligge innafor rådmannens delegasjon og vi politikere bare får æren av å ta det meste til orientering, så tenker jeg grovt sett at vi i utvalget egentlig ikke trenger å møtes igjen før budsjettarbeidet starter opp i november. Vi politikere kunne jo tenkt at det er lettvint å bare la rådmannen gjøre jobben og få all kjeften, men vi ønsker faktisk å bidra, sier Rognli.

– Er det flere enn deg som føler det på samme måten som deg?

– Ja, jeg tilhører et flertall i utvalget som føler det på denne måten. Det er jo fordi vi opplevde at vi hadde veldig gode prosesser tidligere, mens det nå har blitt noe helt annet.

Uklar delegasjon

– Hva nå da?

– Vi må prøve å bli enige om hvordan vi skal gjøre dette torsdag, men det bekymrer meg at tiltak allerede er iverksatt uten noen signaler fra politisk hold. Jeg vet per nå faktisk ikke hvilke tiltak innafor mitt område som er iverksatt, og hvilke prosesser det er lagt opp til — det er uheldig. Jeg ønsker samarbeid, men tenker at det faktisk er vi politikere som skal stå for vedtakene mens administrasjonen effektuerer disse, sier Rognli.

– Har du mistet tilliten til rådmannen?

– Nei, det har jeg ikke, men jeg tenker at disse delegasjonsdiskusjonene ikke må bli en gjentagende affære. Vi har hatt så mange diskusjoner om dette siden den nye rådmannen tiltrådte 23. november, og at dette skal fortsette er det nok ingen som ønsker. Er det noe som gjelder delegasjon som er uklart må politikerne ta tak og få endret på dette, men det som er spesielt er at ingenting var uklart før 23. november i fjor. Derfor må vi nå finne ut hvordan vi skal ha det, mener Rognli.

– Kan endres på

En økonomirapport som avdekket et betydelig avvik er bakgrunnen for rådmannens liste over kutt og nedskjæringer, forklarer rådmann Bjørn Fredriksen i Lenvik kommune.

– I en slik situasjon er det rådmannen plikt å legge frem en økonomirapport i balanse, og her en del av tiltakene som er lagt frem å definere fra min side som innenfor rådmannen delegasjon. I tillegg er det lagt frem en del tiltak av mer prinsippiell karakter som fordrer politisk behandling, sier Fredriksen.

Samtidig opplyser han at han har invitert alle de politiske utvalgene til en diskusjon rundt alle tiltakene.

– I den grad politikerne finner andre tiltak med reell inndekning, vil det være mulig å erstatte disse med det rådmannen har lagt til grunn.

– Men er det mulig å endre på tiltak som allerede er iverksatt?

– Ja, mange av tiltakene går på på å holde stillinger permanent vakant og lignende grep. Da er det mulig for politikerne å bestemme seg for noe annet om de finner rom for det.

– Er det et dårlig samarbeidsklima mellom rådmannen og utvalg for helse og omsorg?

– Jeg har ikke hatt det inntrykket, så det får være opp til andre å avgjøre. Dette er jo ett av tre rammeområdet hvor det har vært overskridelser i flere år, og det er viktig at vi greier å komme innafor rammene som er bevilget inntil kommunestyret fatter et annet vedtak, sier Fredriksen, som minner om at det bare er kommunestyret som kan fastsette budsjettrammene for de enkelte rammeområdene.