Ofoten tingrett frifant mannen i januar i fjor. Påtalemyndigheten anket imidlertid bevisdømmelsen, både det som gikk på skyldspørsmålet og på saksbehandlinga. Etter ankeforhandlinga i Hålogaland lagmannsrett tidligere i april er det klart at mannen er funnet skyldig i gjentatte og grove trusler mot kona.

Mannen, som er i 60-årene, er nå dømt til 120 dager ubetinget fengsel.

Ekteskapet endret seg

I dommen beskrives det hvordan mannen i 2013 giftet seg med en mye yngre kvinne fra et annet land. Kvinna forklarte i retten at forholdet dem imellom lenge var preget av kjærlighet og omtanke, men at det endret seg et par år ut i ekteskapet. Alkohol beskrives som en utslagsgivende faktor til at mannen endret personlighet og væremåte overfor kona.

I dommen skildres det hvordan mannen i beruset tilstand ble aggressiv og jevnlig trakasserte kona, blant annet med å kjefte på henne for alt hun gjorde, ved å tvinge henne til å sitte oppe sammen med seg om natten, ved å tvinge henne til å pakke kofferten og true med å få henne sendt tilbake til hjemlandet. Dommen beskriver også et tilfelle der mannen var voldelig mot kvinna.

Mannen sjøl nektet for at han hadde hatt et stort alkoholkonsum, og avviste også at han hadde utøvd vold, skjellsord og krenkelser mot kona. Hålogaland lagmannsrett trodde imidlertid ikke på mannen.

«Lagmannsrettens bevisbedømmelse bygger på en samlet vurdering av bevisene i saken, hvor flere sentrale bevis støtter opp om fornærmedes forklaring som den riktigebeskrivelsen av forholdene i hjemmet i den aktuelle perioden.», heter det i dommen.

«Stor utrygghet»

I forbindelse med straffutmålinga poengterer lagmannsretten at krenkelsene kvinna har vært utsatt for hver og for seg ikke er av de mest alvorlige, men at det samlet er snakk om svært mange tilfeller over en periode på omlag fire måneder.

«Samlet sett har tiltalte påført fornærmede stor utrygghet i det daglige, og sterk redsel for å måtte reise tilbake til hjemlandet dersom situasjonen i hjemmet ble kjent», heter det i dommen.

I forbindelse med straffutmålinga legger retten vekt på at mannen bevisst utnyttet kvinnas uvitenhet om norsk lovgivning knyttet til oppholdstillatelse, godkjenning av utdanning og andre forhold som hadde betydning for hennes evne til å klare seg uten hans bistand, dette for å skremme henne fra å ta kontakt med politiet elle bryte ut av ekteskapet.

I utgangspunktet mener retten at mannen burde vært straffet med seks måneders fengsel, men på grunn av at saken har hatt lang saksbehanldingstid i domstolene er straffen redusert til 120 dagers fengsel. Mannen må også betale kvinna 25.000 kroner i oppreisningserstatning.