Det sier bonde og politiker Martin Ness i Lenvik, sånn smått i en fleipende tone, men samtidig med et glimt av alvor. Han hevder nemlig at at han ikke er alene om å oppleve at landbruket en lang stund har vært noe stemoderlig behandlet, ikke bare i Lenvik, men også i de andre senjakommunene.

– I alle år jeg har vært aktiv som politiker har jeg opplevd at landbruket tas som en selvfølgelighet, mener Ness.

Viktig for reiselivet

Han viser til hvordan fokuset på landbruket er en blek kopi av det intense søkelyset på havbruksnæring og fiskeri. Ness mener også det er et poeng hvordan reiseliv, sammen med havbruk, fiskeri og forsvar, er utpekt til satsingsområder i den regionale næringsplanen for Midt-Troms.

– Cluet er at det som har med reiseliv å gjøre også henger sammen med de som driver med landbruk, som bor rundt i bygdene og som eier naturen som turistene lokkes til å oppleve. Spiller ikke reiselivet på lag med disse har man et problem, poengterer Ness.

Han viser også til hvordan også skogbruk og ivaretakelse av kulturlandskapet er i sammenheng med reiseliv.

– At markene er slått og høstet, og at man ser dyr, er nemlig ingen selvfølge slik som samfunnet er i dag.

Møte for næringa

For å få landbruket frem i lyset inviterer Midt-Troms bondelag til et møte tirsdag 24. april. På møtet, som finner sted på Senja videregående skole på Gibostad, vil nettopp landbruket i Senja kommune være tema.

– Vi ønsker å sette fokus på hvilken viktig næring landbruket er. Jeg, som er tillitsvalgt for Nortura, kommer til å fortelle litt om samfunnsregnskapet Nortura har satt opp — verdiskapninga og antall jobber næringa representerer, sier Ness, som kan avsløre at det ikke er småtterier det er snakk om.

På møtet stiller Hogne Eidissen, prosjektleder for nye Senja kommune, som skal ta opp hvordan landbruket i den nye kommunen skal ivaretas. I denne anledning vil det også bli diskutert hvordan den offentlige forvaltninga for landbruket bør fysisk plasseres i nykommunen.

– Vi ønsker oss i så måte en kraftsamling, en plass for å danne et miljø. En slik organisering viser seg stort sett alltid som nokså smart. Vi må også finne ut hvor mange fagfolk vi trenger innen landbruksforvaltninga, og hva landbruket trenger hjelp med i fortsettelsen., mener Ness.

– Har du en idé hvor et kraftsenter for landbruket i nye Senja kommune bør plasseres?

– Jeg har det, men jeg tørr ikke å si det, humrer han.

Deler om det å være ny

Til møtet stiller en nyoppstartet bonde for å dele sine erfaringer. Jakob Johan Hillestad, som for ikke lenge siden kjøpte gård i Rossfjord hvor han startet opp med ammekyr, skal fortelle om hvilke utfordringer han har møtt på, blant annet i møtet med den offentlige forvaltninga.

– Hvem bør finne veien til dette møtet?

– Alle aktive bønder i senjakommunene. Det skal også være sendt ut invitasjon til alle kommunestyrerepresentantene, sier Ness.

Martin Ness håper mange finner veien til møtet ved Senja videregående skole på Gibostad. Foto: Maria Holm Simonsen