De færreste kan ha unngått å ha sett den majestetiske og karakteristiske vadefuglen. Finnsnes kryr av dem. Nå forbereder de hekkesesongen, slik at det kan bli enda flere av dem. Vi snakker om hegra.

– Finnsnes har lenge hatt en store koloni av hegre. Det er en art som er i frammarsj, sier hobbyornitolog Jann-Oskar Granheim.

Finnfjordøya

Han mener at arten etablerte seg i Troms på 80-tallet.

- Den har flyttet seg gradvis nordover. I min ungdom husker jeg at vi så hegre i Rana på 70-tallet. Senere, da jeg var i Vesterålen på 70-tallet, kom det hegre dit. Så videre til vårt fylke. For noen år siden hadde vi den største hegrekolonien i hele Troms på Finnfjordøya. Fortsatt er det over 40 reir på øya, sier Granheim.

- Hegra har også etablert seg med reir i skogholtet ved Heimly. Det samme gjelder skogholtet ved veterinærklinikken i Ringveien, sier han.

Kan være rundt 100 reir

- Hvorfor har den lagt sin elsk på Finnsnes?

- Den har ikke bare lagt sin elsk på Finnsnes, men på hele kysten. Den etablerer seg der den finner gode hekke- og matforhold. Hegra lever av fisk og frosker. Den går også godt i hop med folk. Den er ikke aggressiv.

- Hvor mange hegrer tror du det er på Finnsnes?

- Det er vanskelig å si, et råtips kan være rundt 100 reir. Det kunne vært interessant om noen påtok seg arbeidet med å telle antall reir, sier Granheim.

Hegra har også funnet veien til yttersida av Senja.

- Det er to-tre år siden jeg begynte å se den i fjæra i Senjahopen og Mefjordvær, sier hobbyornitolog Roger Wilsgaard i Mefjordvær.