[Rett på sak]

– Skal du gjenreise Forsvaret i Finnmark, Jørn Erik Berntsen?

– Jeg har fått i oppdrag å gjenopprette Finnmark landforsvar. Og hovedintensjonen bak det er å koordinere Forsvaret i Finnmark, for å få mer ut av alle Forsvarets ressurser, med hovedvekt på landforsvaret. Dette skal jeg gjøre sammen med Heimevernet i Finnmark (HV–17), Grensevakta (GSV) og det øvrige forsvaret i fylket.

– Skal Garnisonen i Porsanger gjenoppstå?

– Den er der også i dag. Der er Heimevernet og et Alliert treningssenter. Og så har Hæren et verksted der.

– Men nå skal det også bli en panserbataljon der?

– Ikke Panserbataljon, men en lettere avdeling kalt Kavaleribataljon med 400 mann, utstyrt med blant annet omkring 20 CV 90, Hærens nye stormpanservogner. Det blir både beltevogner og lette terrengkjøretøy i tillegg.

– Er det mye av den gamle leiren på Porsangmoen som må rehabiliteres?

– I leiren på Porsangmoen er det en god del bygninger som er i så god stand at det kan brukes som de er, for eksempel kjøkken, verksted og velferdsbygget. Kasernene er noe slitt, de kan tas i bruk, men det må gjøres noe med dem om ikke så lenge.

– Hva med kontorplasser?

– Noen er bra, noen er ikke bra. Staben i Finnmark landforsvar skal ikke være veldig stor og det er fasiliteter nok til en oppstart. I planen ligger det at fra 2021 og utover skal det gjøres betydelige investeringer.

– Vil dere få noen problemer med skytefeltet og reinbeite?

– Skytefeltet er i aktivt bruk i dag og det går etter det jeg skjønner rimelig bra.

– Du har tjenestegjort i Finnmark før?

– Ja, jeg var tre år på Kirkenes, ved Garnisonen i Sør–Varanger (GSV), fra 2008 til 2011.

– Og det er GSV som har ansvaret for grensevakta mot Russland?

– Ja, det er det. I min tid starta vi opp med å fornye grensestasjonene, noe som for det meste er fullført i dag.

– Var det en interessant jobb?

– Fantastisk interessant. Dert er en av de fineste jobbene jeg har hatt. Jeg likte det faktum at jeg var i Finnmark, for Finnmark er litt annerledes, det gjelder både natur og omgivelser. Det at vi var nær Russland, vår store nabo på både godt og ondt, gav det en spesiell dimensjon. Også det at det i aller høyeste grad er et skarpt oppdrag å overvåke grensen mos Russland, som jo også er Schengens yttergrense. Og så var det et tett samarbeid med politiet og Grensekommisæren, noe som også gav jobben spesielle dimensjoner.

– Kjente du Frode Berg?

– Ja, jeg kjente han. Han var en del av grensekommissariatet og vi hadde et nært samarbeid.

– Hva mener du om saken hans?

– Jeg kjenner bare saken gjennom media. Jeg er overbevist om at han nok har det ganske vanskelig der han er nå og jeg håper det løser seg snart for han.

– Hvilken jobb har du i dag?

– I dag er jeg sjef for Operasjonsstøtteavdelingen i Hæren. Det vil si at jeg har ansvaret for alle støttefunksjonene til Hæren. Det innbefatter alle leirene, alle verkstedene, og alle skytefeltene.

– Du har hatt en del utenlandstjeneste også?

– Jeg har deltatt i tre kriger på tre kontinenter. Jeg var i Kosovo i 2004, i Afghanistan i 2007 og i Sinai i 2014.

– Hvordan var det i Kosovo?

– Kosovo var en stabiliseringsoperasjon, hvor man holdt partene fra hverandre. Det endte med at Kosovo løsrev seg fra Serbia. Et av problemene var at det var mye organisert kriminalitet i det området.

– Og i Afghanistan?

– Der var det mer forsøk på nasjonsbygging. Med understøttelse av utvikling, styresett og sikkerhet. Den siste biten var den viktigste for oss militære.

– Og så var du i Sinai?

– Ja, og der tjenestegjorde jeg i Multinational Force and Observeres. Den styrken er et resultat av Camp David avtalen mellom Egypt og Israel og finansieres med enn tredjedel hver av Egypt, Israel og USA. Styrken passer på at partene ikke har mer våpenutstyr i Sinai en det står i avtalen.

– Var det en interessant jobb?

– Ja, det var en interessant og krevende jobb. Å få 11 nasjoner til å trekke i samme retning er ikke alltid like enkelt. Det var også store uroligheter i området den gangen, og i dag, uten at det når pressen.

–Hva synes du om dagen forsvar?

– Jeg synes det er positivt at det bevilges mer penger til Forsvaret og det er positivt at man bygger opp igjen Forsvaret i Finnmark. Jeg føler at nedbyggingstrenden er snudd.

– Hva med helikoptrene?

– I de hæroperasjonene jeg har vært med på, enten det var i Kosovo, Afghanistan eller Sinai, så var helikoptrene en nødvendighet for direkte støtte til hæren. En brigade trenger helikoptre.

– Det blir pendling når du overtar på Porsangmoen?

– Jeg tenker det. Jeg har familien her på Bardufoss, jeg har unger i ungdomsskolen. Jeg kommer fra Bardu, min kone fra Bardufoss. Ungene er tatt inn i idrettsmiljøet her, så det blir uaktuelt å flytte til Porsangmoen nå. Hva fremtiden vil bringe, vet man ikke.

– Hvem er du?

– Født og oppvokst i Bardu. Etter grunnskolen, videregående på Bardufoss og så Befalsskolen for Kavaleriet på Trandum. Tjenestegjorde på Skjold, så Krigsskolen og så ble det brigaden igjen. Etter noen år ble det bachelor i sosialøkonomi på Universitetet i Tromsø og deretter master i statsvitenskap. Tilbake til 6.divisjon og siden har det blitt variert tjeneste i Forsvaret.

– Hobbyer?

– Glad i å stå på ski, å være på hytta og på fjellet.