Blondegardinene blafrer litt i glassdørene idet vi går inn i LHL-bygget på Bardufoss. I et hjørne i hverdagsstua står et bord med kaffe, brus og kjeks. Det er stille, kun dempede stemmer høres rundt bordene. Konsentrasjonen er på topp, det er torsdag og bridgekveld. De aller fleste spillerne er godt voksne, mange av dem over 90 år. Midt blant «gamlingene» sitter Christian Fredrik Johnsen på 14 år.

– Jeg kjenner jo alle i bridgeklubben godt nå. Det er litt kjedelig at jeg er den eneste som er ung, men det er artig å spille kort, sier Christian Fredrik når Folkebladet møter han noen timer tidligere hjemme i Heggelia. Han smiler litt beskjedent. Selv om han nå skal til VM i Kina og har gjort seg selv bemerket i bridgesporten, er ikke 14-åringen helt vant til medieoppmerksomhet ennå.

– Er det vanskelig å spille bridge?

– Tja litt, du må huske kortene som går og så må du huske hva meldingene betyr.

– Men det er veldig gøy å spille kort, det er sosialt og så kan man jo tjene seg en slant, smiler han.

Rekruttert av mattelærer’n

Mens mange blir rekruttert gjennom foreldre som spiller Bridge, er det ingen andre i Christian Fredriks familie som konkurrerer i kort. Han ble hanket inn av mattelæreren, Iain Simpson, i 5. klasse. Simpson holdt nybegynnerkurs, og så potensialet i Christian Fredrik som var ett år over de andre i i mattepensum.

– Han presset meg til å bli med på kurset, ler Christian Fredrik.

Det var lurt, for Christian Fredrik likte bridge. Han ble mer og mer ivrig. Etter kort tid deltok han på juniorleir med andre unge spillere, og han ble medlem av Målselv Bridgeklubb.

– Det var veldig artig, og sosialt. Det var egentlig det sosiale, og ikke så mye kortspillet, som gjorde at jeg fortsatte, forteller han.

Bridge kan være vanskelig å lære i starten, spesielt for en 10-åring.

– Det var litt tungt å være i klubben i starten, for jeg tapte jo hele tiden, medgir han.

– Men så ble det jo mer artig med kort etterhvert som jeg begynte å slå disse «gamlisene», gliser Christian Fredrik.

Til VM i Kina

For det ble lettere, og da han var 11 år begynte han å konkurrere. På gutterommet henger medaljene på rekke og rad. På de fire årene Christian Fredrik har spilt bridge har han deltatt i mange landsturneringer, flere Nordiskmesterskap, og tre Europamesterskap. I fjor kom han og makkeren Magnus Sætre (14) fra Furuflaten på femte plass i EM i Slovakia. Den gode plasseringen sikret Norge en direkte plass i VM i Kina i august i år. Det lå dermed i kortene at Christian Fredrik og Magnus for en liten stund siden var blant de som ble tatt ut på U16-laget til Shanghai.

– Det gleder jeg meg veldig til, smiler Christian Fredrik.

Oppkjøringa til Kina er i full gang. Han trener med å delta på klubbkvelder, i turneringer, og i påska ble han nordisk mester sammen med Magnus.

– Det er veldig artig å være med å spille i konkurranser, og man får reist til mange nye steder, sier Christian Fredrik.

Da han startet med bridge spilte han også fotball. Men etterhvert som han ble mer og mer ivrig kortspiller, valgte han bort den tidkrevende fotballen. Nå går han på friidrett og spiller badminton for å holde seg i form. Han gikk også Reistadløpet for fjerde gang i år.

Men torsdagene er viet til bridge. Da deltar han enten på klubbkveldene på LHL, eller han reiser til bridgeklubben i Furuflaten i Lyngen. Da setter 14-åringen seg på bussen rett etter skolen og tar den 2-3 timers lange turen. Han overnatter hos kompisen Magnus og tar bussen tilbake til skolen om morgenen 06.30.

– Nei, nå må vi skynde oss ellers kommer vi for sent, Christian Fredrik ser på klokka.

Han haster ned trappa. I gangen står mamma Tattiana. Hun er glad for sønnens interesse.

– Jeg er veldig takknemlig for at han fikk mulighet til å være med på dette. Han har blitt veldig selvstendig, reiser rundt selv på konkurranser og fikser det meste. Og så er det en veldig fin sport som kommer til nytte for han både på skolen og ellers, sier hun.

Hun skryter av bridgemiljøet.

– Det er et veldig sunt miljø, hvor de foreldrene som reiser med barna også tar seg av de barna som ikke har foreldre med seg, forteller hun.

Christian Fredrik sier hadet til mamma, før han haster ut døra. Vi kjører til LHL på Andselv, og utenfor møter vi makkeren hans, Iain Simpson.

– Ivrig 10-åring

Han husker godt da Christian Fredrik begynte å spille bridge.

– Han ble så ivrig etter nybegynnerkurset at han leste ut et par bøker om bridgesystemer før han kom til første klubbkvelden her, ler Simpson.

Den første tiden var de fire jevngamle i klubben, senere falt to av dem fra.

– Det skapte mye liv i klubben når de kom til, forteller Simpson.

Som hos barn flest tok loppene i blodet overhånd innimellom.

– Vi fikk en del tilbakemeldinger på sommeren om at man ønsket at de ikke skulle dra gresset med seg når de sprang ut og inn døra hele tiden innimellom spillinga. Det er klart at det var jo en ny situasjon for disse 90-åringene som satt helt i ro og ikke rørte på seg, humrer Simpson.

Denne helga arrangeres juniorbridgekurs på Bardufoss.

– Vi ønsker å få tak i flere unge, med mål om å få de inn i skolemesterskap i Oslo i november, sier Simpson.

Han sier Bridge skjerper logikk, samspill og konsentrasjon.

– Det er bra for barna å spille Bridge. Det øker konsentrasjonen på skolen blant annet og lærer dem å sitte i ro og holde fokus på oppgaven i lang tid.

Han påpeker at det også er viktig for klubben å rekruttere unge spillere.

– Skal vi ha liv i klubben videre så er vi nødt til å få tak i yngre krefter.

Tilbake rundt bordet inne på LHL sitter Simpson rett ovenfor Christian Fredrik. De er makkere som vil si at de spiller på lag. Simpson sier han er veldig avslappet når han spiller med Christian Fredrik.

– Han har veldig kontroll på det han gjør, sier Simpson.

– Han er veldig ivrig og har kommet seg raskt opp i nivåene. Han har en hjerne som kanskje er som skapt for akkurat denne type strategispill da han er flink til å håndtere tall, tenke på flere ting samtidig og å planlegge en avansert spillestil, forteller han videre.

Christian Fredrik følger nøye med på kortene. Selv om han ikke har så høye mål i år, er bridge en sport han ønsker å fortsette med.

– Jeg håper jeg en gang skal klare å vinne EM og VM, sier han, og tar en slurk av saftglasset.

De aller fleste spillerne er godt voksne, mange av dem over 90 år. Men det bryr ikke Christian Fredrik Johnsen (14) seg noe om. Foto: Susanne Noreng
Bridge skjerper logikk, samspill og konsentrasjon. Foto: Susanne Noreng
Iain Simpson var mattelærer for Christian Fredrik, og hanket han inn på kurs da han var 10 år. Foto: Susanne Noreng
Christian Fredrik håper at han en gang kan bli så god at han vinner EM eller VM. Her hjemme på gutterommet i Heggelia. Foto: Susanne Noreng