Elevene fra Husøy skole har gjennom konkurransen fått vise hva fiske og villfanget sjømat betyr for dem, og ble til slutt en av de utvalgte.

I vinter har Norges Råfisklag arrangert skolekonkurransen «sjømat og ungdom», hvor de oppfordret ungdom i sitt distrikt, fra Nordmøre i sør til Finnmark i nord, om å sende inn en videosnutt som på en eller annen måte svarte på spørsmålet «Hva betyr fiske og norsk villfanget sjømat for deg?».

Sterkere fokus

Med konkurransen ønsket Norges Råfisklag å rette et sterkere fokus på sjømatnæringen blant neste generasjon sjømatkonsumenter og forvaltere av havets ressurser; ungdommen.

Ifølge Råfisklaget spises det nemlig for lite fisk. I 2017 ble det spist 15 prosent mindre fisk enn året før, og den største nedgangen er blant dem under 34 år, viser tall fra Norges sjømatråd.

I ei pressemelding fra Råfisklaget kommer det fram at de ville ha et klarere bilde av hvilket forhold unge har til næringen, og de innsendte bidragene viser at elevene tok oppdraget på alvor.

– Videosnuttene illustrerer tydelig at fiske og sjømat betyr mye for ungdom i dag. Det er gode historier fra land og sjø, med norsk villfisk i fokus. Det er flott å se, sier prosjektleder i Norges Råfisklag, Lisbeth Drotz.

Elevene konkurrerte om en samlet premiepott på 20.000 kroner, fordelt på videregående- og ungdomstrinnet. Juryen har valgt å premiere tre bidrag, to på ungdomstrinnet og ett på videregående-trinnet. På ungdomstrinnet går 7.500 kroner til Øksnes skole klasse 9 A og 5.000 kroner til Husøy skole. På videregående-trinnet går 7.500 kroner til Vardø videregående skole VG1 studiespesialisering. Dette er penger som kommer hele klassen til innsenderne til gode. Stolt historie

– Norsk sjømatnæring har en stolt historie og en fantastisk fremtid, og norske fiskere og Norges Råfisklag er en viktig del av denne suksesshistorien. Den er det viktig at dagens ungdom kjenner til – og tar del i. Så vi skal fortsette å oppfordre ungdom til å engasjere seg i fiskerinæringen, og spise mer fisk, sier Drotz.