Det har de siste årene bitt en kjent problemstilling. Flere turister - både vinter og sommer, strømmer til Senja og Ersfjordstranda. Det har ført til utfordringer både med toalettfasiliteter, søppel, og overnattingsplasser. Derfor har kommunen i samarbeid med Statens vegvesen og Nasjonal turistvei sett seg nødt til å utvide og komme med nye planer for Ersfjord-området.

– Antallet som bruker Erfjordstranda til overnatting og spesielt med telt har eksplodert, det var vi var ikke forberedt på. Vi hadde tilrettelagt området mer som et dagsutflukt-område. Det vi nå jobber nå med større planer for området og dette er nødvendige tiltak, sier konstituert rådmann i Berg, Wenche Pedersen til Folkebladet.

Arkitektbistand

Prosjektet som blant annet innbefatter et nytt servicebygg med tre toaletter, kiosk, en utvidet parkeringsplass, gangfelt, sti og stupebrett har en total prislapp på fire millioner kroner. Det er sett bort fra kostnadene til arkitektene.

– Vi jobber tett med Nasjonal turistvei som allerede er inne i området med den velkjente «Gulldassen». Vi har derfor arkitektbistand fra dem, og som er de samme som har tegnet toalettet og har nå skissert de nye planene. Vi søkte statlige midler på 3,9 millioner og har nå fått litt over 500.000 kroner. Det er bare en brøkdel av det vi trenger, dermed skal saka opp til førstkommende kommunestyremøte, informerer Pedersen.

Drifta

Det er ikke bare totalkostnaden som skal ses på. Med tanke på turiststrømmen og behovene som melder seg, kan også dette bli en mulig inntektskilde for å kunne gå direkte til drift av både toalett, område og servicebygg. Derfor har kommunen også vært på Jæren på en «studietur».

– De er kjent for å jobbe godt med drift av friluftsområder og vi dro dit for å få vite mer om dette. Saken er det at vi må finne en god løsning på drifta i området. Enten kan kommunen ansette personell i sommerperioden, eller avtale med noen som utfører jobben. Slik det har vært til nå har en tilrettelagt og lag og foreninger har passet på. Men turistpresset gjør at vi må se på andre måter å ivareta driften og ikke minst trivsel for de som opprettholder seg i området. Erfjord har blitt en gratis campingplass, og det var ikke intensjonen, sier Pedersen.

Inntekt

Dermed ser kommunen nå på løsninger som kan resultere i betalt overnatting, kostnad på toalett og andre tjenester.

– Vi kan ikke tilrettelegge kun for å driftskostnader, man må se på løsninger for inntjening også. Kommunen har ikke mulighet til å drifte anlegget kun med det kommunale budsjettet, da går det utover andre tjenester i kommunen. Turistsesongen i dag er utvidet og da må også dette tas høyde for. Om vi kan ha fasilitetene åpent hele vinteren vet jeg ikke, men vi ser på dette med å ikke bare låse oss på sommersesongen, sier Pedersen.

Hvis hun kunne velge en fremtidig løsning på turiststrømmen som har fått øynene opp for Senja, håper hun flere private henger seg på bølgen.

– Nå er tiden for å gripe muligheten til å etablere bobiloppstillingsplass, overnatting og camping fasiliteter å skape en næring av turistinteressen, det hadde vært noe, smiler Pedersen.

Kommunestyremøte

Hvis kommunen får et investerings-nei fra politikerene i kommunestyret, er Pedersen usikker hva som skjer med planene.

– Nå jobber jeg med å få dette presentert for politikerene på kommunestyret 3. mai, og har ikke tatt stilling til hvordan veien blir videre, om det blir vedtatt å ikke investere, avslutter Pedersen.

Stranda, her med dagens løsning «Gulldassen» og parkeringsplassen i forgrunn, er et populært reise og overnattingsplass for turistene som besøker Senja. Foto: Carina Hansen
Om to uker, 3. mai legges forslaget om investering til prosjektet i Ersfjordstranda frem for politikerene i kommunestyret, av konstituert rådmann, Wenche Pedersen. Foto: Carina Hansen