Etter en omvisning på Salangen-Nyheter, der han hilste på de ansatte og fikk en innføring i hvordan de driver, dro helseminister Bent Høie med Jon Henrik Larsen i spissen ned til Miki -senteret som Larsen forsøker å få i gang. Her er ideen å drive med sosialt entreprenørskap og ta vare på de som har falt utenfor i skole og arbeidsliv.

Utenforskapet

Høie fikk en innføring i Larsen sin egen historie og bakgrunnen for opprettelsen av Salangen Nyheter og ideen bak Miki senteret.

– Jeg falt utenfor på skolen og ble mye mobbet, men en lærer så meg og tok vare på meg, fortalte Larsen blant annet til en lydhør minister med en politisk rådgiver i sitt følge.

Nettopp de mange som faller utenfor i dag, særlig blant unge i skolen og arbeidslivet er noe Larsen ønsker å gjøre noe med. Gjennom senteret som skal være en arena for arbeidslivstrening. Han fortalte også at en nyttårstale av statsminister Erna Solberg, fikk han til å gå i gang.

Senteret ble åpnet som en stor happening i Salangen med åpning av nettopp statsministeren.

Stopper opp i byråkratiet

Det har ikke fått noen god mottakelse i det offentlige der søknader om støtte fra Sametinget, fylket og arbeidsdirektoratet har endt opp med avslag.

Helseministeren spurte etter Larsen sin innføring om hva blir veien videre og hva tankene til Larsen var med senteret og Salangen Nyheter videre. Larsen spilte ballen over til Viggo Fossum som har god erfaring fra prosjektstyring og er hentet inn som en rådgiver for å få prosjektet på skinner igjen, som Fossum valgte å uttrykke det overfor ministeren.

– Videreutviklinga av senteret har stoppet opp, slik at nå må vi gå sammen med han og få det på skinner igjen, sa Fossum som fortalte at han skal være som en rådgiver for å få dette realisert. Fossum antyder at det i så fall blir et tre-årig prosjekt.

Finnes virkemidler

Ministeren kom fordi Larsen hadde tatt kontakt med han.

– Jeg hadde også lyst til å høre mer om planene hans; det var veldig inspirerende, sier Høie men kunne ikke love noen penger til å realisere dem. Han viste til ulike ordninger som de kan benytte seg av og kunne avsløre at regjeringen nå se på nye virkemidler for å nå de samme målene som Jon Henrik har.

I tråd med regjeringen

Han hadde et godt inntrykk av drifta ved mediebedriften og visjonene bak senteret.

– Noe som er helt i tråd med regjeringen sin politikk, nemlig at vi må sørge for at flere får en mulighet i arbeidslivet selv om en har hull i CV-en eller møter andre barrierer. For meg som helseminister er det viktig at vi som mennesker har et grunnleggende behov for å være med og yte og bli sett. Og det gjør vi nettopp med å delta i arbeidslivet, sa ministeren til slutt før han hastet av sted til Finnsnes.

- Jeg er veldig godt fornøyd med møtet og føler at han er oppriktig interessert og vil ta det med seg videre til regjeringa. Han ble jo også en del av familietreet, så nå har vi også fått en helsebror der vi allerede har ei storesøster som er statsminister, sier Larsen som er optimist selv om det ikke ble konkrete lovnader om penger til drift. Dermed står senteret på andre året uten midler siden åpninga.

– Vi er i starten på noen godt og vi går små steg i startfasen, sier en fornøyd Larsen til slutt.