Med 55 prosent topper Lenvik interkommunale barneverntjeneste lista som viser til manglende rapportering etter tilsynsbesøk hos barn i fosterhjem. Av tjenestens 45 barn er det 25 barn som ikke har fått sine fire lovpålagte besøk, viser ferske tall fra Fylkesmannen i Troms. Tallene er fra siste halvår 2017.

– Vi har utfordringer, det er ingen hemmelighet og hadde vi visst hvordan vi kunne løse utfordringene, hadde vi heller ikke hatt lovbrudd. Vi vet det ikke er bra det vi leverer fra oss, og det er langt fra godt nok, sier barnevernsleder Inger Slettum Olsen til Folkebladet.

Årsaken

Det er to typer tilsyn fylkesmannens har sett på: Tilsyn som utføres av kommunen der fosterhjemmet ligger, og kontroll- og oppfølgingsbesøk som er en tjeneste som utføres av kommunen som har ansvaret for plasseringen.

Slettum Olsen sier de vet årsaken til hvorfor Lenvik interkommunale barneverntjeneste har høyt prosenttall når det kommer til manglende rapportering og tiltaksbesøk.

– Årsaken til de høye tallene er manglende tilsynspersoner. Vi ser også at det er vanskelig å holde på dem vi har, derfor har vi nå et fullt fokus for å endre dette, sier barnevernslederen.

Hun mener tjenesten har kommet frem til en løsning på bemanningsproblemet.

– De personene vi har inne er ikke fast ansatte, og dermed blir dette en tilleggsjobb for flere. Det ser vi kan være utfordrende for mange. Derfor har vi kommet frem til at vi må tilby et større apparat, sier Slettum Olsen.

Løsningen

Hun sier videre at det er et ensomt oppdrag å få, de som utfører jobben må ha et driv og lyst til å gjøre dette for barna.

– Det vi har tro på vil endre dagens tilstand og sikre et bedre tiltak i tjenesten er å rendyrke de personene vi har inne. Vi ønsker å ha temakvelder og samle folk slik at man har et felleskap rundt dette. Å ansatte egne tilsynspersoner kan også være en løsning i fremtiden, sier Slettum Olsen.

Hun synes det er beklagelig at Lenvik troner i toppen på statistikken.

– Det er noe vi må ta inn over oss. Vi er flere som har denne utfordringen og ikke bare i Midt-Troms. Vi barnevernledere snakker mye sammen i dag og det er en enighet at vi må ha fokus på dette også fremover, slik at vi får en bedring over tid, sier Slettum Olsen.

Fokus

Tross høye tall for 2017, er det en positiv utvikling fra 2016, hvor tallene viste at 62 prosent av barna ikke fikk gjennomført alle lovpålagte tilsynsbesøk.

– Alle typer endringer tar tid, spesielt det å se et endelig resultat. På andre områder har vi jobbet og fått ned fristbrudd og lovbrudd. Det er vi veldig fornøyd med. I år har vi valgt å ha fullt fokus på tilsynsordninga, sier Slettum Olsen.

Hun sier videre at tallene ikke er svart på hvitt, men at det ligger en variasjon en bør være oppmerksom på.

– Jeg vil på ingen måte bortforklare lovbruddene. Vi har en frist å forholde oss til, men den er sårbar. Vi må se på hvert enkelt barn, tre besøk, og ikke fire, betyr lovbrudd, men det betyr ikke at barnet ikke blir sett av oss, forklarer Slettum Olsen.

100 prosent

Selv om de totale tallene fra Lenvik er dårlig, har barneverntjenesten i Sørreisa og Dyrøy dystrere statistikk for barn som ikke har vært så lenge plassert i fosterhjem.

På nåværende tidspunkt viser rapporten at 36 prosent av barna som har bodd i fosterhjem over ett år har ikke fått lovpålagt besøk, mens 100 prosent av barna under ett år ligger an til ikke å få lovpålagt besøk.

Folkebladet var tirsdag i kontakt med barnevernlederen for Sørreisa og Dyrøy barneverntjeneste. Hun hadde da ikke tid til å kommentere saken.

Fylkesmannen er ikke ferdig med tallene fra Målselv barnevern. 2016-tall viser at 25 prosent av barna kommunen har tilsyn på, ikke fikk lovpålagte tilsynsbesøk.

Barnevernleder i Lenvik, Inger Slettum Olsen sier det er beklagelig at Lenvik topper lista. Foto: Vidar Bjørkli