Salig blanding på værfronten

De neste dagene ser ut til å by på mye forskjellig vær i Midt-Troms. Det begynner pent, men så kommer en front fra sør.

PENT: Sola vil skinne flere steder i Midt-Troms onsdag, men senere på dagen skyer det over og en front med mye nedbør er på vei.  Foto: Stian André Lund

nyheter

Skal vi tro vervarslinga i Nord-Norge må vi nok belage oss på at gårdagen (tirsdag) ble den peneste i uka.

Statsmeteorolog, Rannveig Eikill, sier til Folkebladet at det er en front på vei inn mot vårt område som kommer til sette sitt preg på været.

Sjekk det lokale været her

– Kommer nedbør

– Denne fronten vil gi en del nedbør som først vil komme inn i Nordland. Det ser egentlig ut som det kanskje kan bli pent flere steder på onsdag, men det vil sannsynligvis skye litt mer til utover dagen, forteller Eikill.

Det meldes om beskjeden vind i form av skiftende bris, nordøst på kysten.

– Som sagt skyer det litt til utover onsdag kveld og fra torsdag så nærmer fronten seg og det vil bli litt nedbør i form av regn i sør. Det ser vel helst ut som at det er Sør-Troms som får nedbør på torsdag, forteller statsmeteorologen og legger til at den nedbøren som er ventet på indre strøk kan komme som sludd eller snø.

Langs kysten vil det ifølge Eikill komme regn og på fredag er det ventet en god del nedbør også nord i fylket. Hun forteller at Midt-Troms blir liggende midt i et ganske skarpt værskille med varme temperaturer i sør og kaldere i nord.

Nattefrosten forsvinner

Når det gjelder temperaturene for Midt-Troms´ vedkommende så kan det se ut til at snøsmeltinga fortsetter.

– Temperaturene ved kysten kommer til å ligge på opp mot 7-8 varmegrader midt på dagen. Det kan muligens bli opp mot ti grader på innlandet i begynnelsen av uka, mens det kanskje blir litt kjøligere på torsdag midt på dagen med høyeste temperarur kanskje rundt fem grader.

– Når det nå skal skye over, betyr det at vi kanskje slipper nattefrost de neste dagene?

– Det vil nok være kuldegrader fra tirsdag til onsdag, men det kan se ut til at vi unngår det fra onsdag til torsdag, avslutter Eikill.

Betydelig fare

Varsom.no varsler at det fortsatt er betydelig skredfare i Midt-Troms og spesielt på Senja.

– Sol og plussgrader kan gi naturlig utløste skred, det blir lettere å påvirke dype svake lag. Skred kan bli store, unngå bratt terreng og utløpssoner, heter det på nettsidene.

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning. (Kilde: varsom.no)