Torsdag skal saksordfører Gisle Saudland (Frp) legge fram forslaget i komiteen. Partiene har da frist til 3. mai å svare om de støtter det eller ikke.

– Håper på bredt flertall

Og 15. mai blir det klart om det blir flertall for forslaget i komiteen, før saken skal debatteres i stortingssalen 24. mai.

– Nå vet vi ingenting om forslaget får flertall eller ikke. Vi jobber jo i kulissene for å få det til, men dette blir spennende. ikke minst i forhold til hva regjeringspartiene gjør. Venstre og Høyre må være enige. Jeg håper å få støtte fra Ap og KrF, jeg håper på et bredt flertall, sier Borch.

– Har du hatt kontakt med Ap-representantene i komiteen i denne saken?

– Ja, jeg har snakka med han fra Finnmark og håper vi kan klare å bli enige. Frem til saken skal opp i gruppebehandlinger skal jeg jobbe videre. Men de nordnorske representantene har fått klare innspill fra regionrådene at dette er en viktig sak. Flere i Frp har også gitt tilbakemelding på at dette er et godt forslag. KrF i Salangen har også jobba for denne saken opp mot sin representant i komiteen. Det er også viktig å mobilisere lokalt innad i partigruppene for å få det til, sier Borch.

Het sak i Trøndelag

– Dette er jo snakk om ei lita endring som vil få stor betydning for veldig mange hytteeiere. Men dette gjelder ikke bare for Troms. Jeg har også fått mange innspill fra Trøndelag. Også der er dette en het sak og i ferd med å bli en stor utfordring for mange, sier Borch.

– Sørpå er det en annen situasjon. Ofte er det slik at de har vei helt fram til hyttene, noe vi ikke har i Nord-Norge. Det er derfor viktig å få folk til å skjønne denne utfordringen, sier Borch.

God magefølelse

I et intervju med Folkebladet åpnet Gisle Saudland (Frp) langt på vei for å se på egne forskrifter for de nordligste fylkene i denne saken.

– Ja, det kan godt hende at vi må bruke tid på å omformulere forslaget eller lage flere forslag. Både Troms, Nordland og Trøndelag har litt annet terreng enn resten av landet. Vi er også åpne for å vurdere slik bare vi får flertall for å fjerne grensen på 2,5 kilometer, sier Borch.

– Først blir det spennende å se hva saksordføreren innstiller på i saken torsdag. Men jeg har en god magefølelse på at det skal gå bra, sier hun.