Selv om vinteren er på hell, er sesongen for vinterturistene langt fra over. Fortsatt er det mange skiturister som beveger seg ut i fjellene på Senja og i Troms forøvrig. Daglig leder og guide i Senja Lodge, Bent Vidar Eilertsen, sier turistmengden på denne tiden av året har økt jevnt og trutt de siste ti årene, og har økt veldig de siste 2-3 årene.

– Det er veldig mange turister her nå, sier han.

Betydelig skredfare

Samtidig har skredfaren i mars og april vekslet mellom betydelig og stor, og det er ingen ting som tyder på at faren blir mindre med det første. Senest i går, søndag, gikk det et 300 meter bredt skred i Tamokdalen.

- Snøskredfare helt til i mai - les saken her.

En person ble tatt med av skredet, men klarte å holde seg oppå det. Hovedredningssentralen for Nord-Norge rapporterte også i helga fra Lofoten om at «det går skred over alt», og minnet om at det nå er faregrad tre, som betyr betydelig skredfare, de fleste steder i nord.

Eilertsen sier det er varierende hvor mye kunnskap skituristene har når de kommer til Senja.

– Mange er dyktige og har satt seg inn i situasjonen før de kommer hit, mens andre er mer uerfarne, har høye forventninger og er avhengig av å få hjelp, forteller han til Folkebladet.

Han sier at selv om det tilsynelatende er stille og ikke har gått så mange skred på Senja de siste dagene, så er det skumle forhold.

– Skumle forhold

– Det er skummelt i fjellene nå, og den skredvurderingen NVE har satt på faregrad tre er helt rett, sier den erfarne fjellguiden.

Han sier at det som gjør forholdene ekstra skumle på Senja nå, og som mange kanskje kan bli lurt av, er at det er rolig og ikke går så mange skred.

– Det gikk mange skred og var stengte veier i påska, og det gjorde at mange var på vakt og var ekstra forsiktig. Nå har det ikke gått så mange skred, og det kan føre til at folk tror at terrenget har stabilisert seg og dermed begynner å ta sjanser. Man kan bli veldig lurt, fort det er fortsatt stor fare for skred, sier Eilertsen.

Han sier de gir sine turister råd nå om å holde seg unna utløpssoner til skred.

– Man må holde seg under 30 grader og holde seg unna bratt terreng i fjellene, sier Eilertsen.

Legge lista lavere

Han anbefaler folk å legge lista litt lavere nå og ikke gå på de høyeste eller mest avanserte turene.

– Man bør heller ikke stole på gamle spor nå, og tro at det er en trygghet. Det er svake lag i snødekket nå, og lagene kan kollapse. Gamle spor er ikke noe man kan se på, man er nødt til å gjøre egne vurderinger i området, sier Eilertsen.

Han frykter at det vil komme til å gå mange skred i tiden framover.

– Det kommer regn og varmt vær denne uka, og da kan snødekket komme til å kollapse. Jeg tror det kan komme til å gå mange skred nå framover, sier han.

Vaktleder ved NVEs snøskredvarsling, Andreas Haslestad, sier det nå er faregrad tre i hele Nord-Norge og store deler av landet.

– Det er vedvarende svake lag som utgjør hovedproblemet i snødekket, sier Haslestad til Folkebladet.

Han sier varmere vær gjør snødekket mer ustabilt. Den kommende uka melder Vervarslingen om varmere vær mandag, tirsdag og onsdag, og regn fra og med onsdag av.

– Regn vil føre til en rask trøkk i snødekket og et mindre stabilt snødekke. Det samme skjer når det blir varmere, men da tar det litt lengre tid enn når det regner, sier Haslestad.