Patria Helicopters har fått det tunge vedlikeholdet på Kystvaktas NH90-helikopter. I den forbindelse ønsker Patria en hanger på rundt 4.000 kvadratmeter i tilknytning til Bardufoss flystasjon. Det er Storegga Entreprenør som skal bygge hangaren og leie den ut til Patria.

Ingen avklaring

Luftforsvarsstaben har vendt tommelen ned for å frigi tomta slik at Storegga kunne sette opp hangaren. Storegga sendte en henvendelse til Forsvarsdepartementet i mai i fjor om kjøp av tomta, og departementet fikk i mars 8. mars i år oversendt en anbefaling fra Forsvaret og Forsvarsbygg i saka.

Men fortsatt er det ingen avklaring, og departementet vurderer ennå om en etablering av hangar på Bardufoss vil kunne la seg gjennomføre slik det er foreslått fra Storegga.

Etter spørsmål fra stortingsrepresentant Sandra Borch svarte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et brev sendt til Stortinget fredag på status i saken.

– Det har tatt for lang tid å få svart på denne henvendelsen og få klarlagt vårt standpunkt i saken, medgir Bakke-Jensen i brevet.

Komplisert

Han oppgir at årsaken til det er at saken er komplisert med mange ulike hensyn som skal taes.

Forsvarsministeren peker på sikkerheten, og at skjermingen av Forsvarets virksomhet i området blir ivaretatt, er ett av momentene som må vektlegges tungt i saken.

– En etablering av sivil virksomhet på den aktuelle tomten vil kunne gjøre det utfordrende for Forsvaret å gjennomføre nødvendige sikkerhetstiltak slik at risiko kan aksepteres. Muligheten for sikkerhetsmessig oversikt, kontroll og oppfølging kan bli vanskeliggjort. Forsvarets evne til å drive forebyggende sikkerhetsarbeid reduseres, og kompenserende tiltak kan bli kostbare og potensielt ikke gjennomførbare i praksis, skriver Bakke-Jensen blant annet i svarbrevet.

Han sier han vil følge saken tett og sikre at det blir en rask avklaring.

SIKKERHET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier sikkerheten til Forsvarets virksomhet er et viktig moment som må vektlegges i saken. Foto: Mariam Butt/, NTB Scanpix Foto: Mariam Butt, NTB Scanpix