Odd Thomassen, medlem av Facebook-gruppa «Lavere eiendomsskatt i Målselv kommune» er svært skeptisk til hvordan innkrevingen av eiendomsskatt foregår.

Kunne spart millioner

Siden 2014 kan kommuner som ønsker det også benytte boligverdi eller ligningsverdi som grunnlag til å beregne kommunal eiendomsskatt.

Men Målselv kommune valgte å re-taksere og matrikkeloppdatering, og benyttet konsulentfirmaet ESKAN i Trondheim. Prislappen for å drifte innkrevingen av eiendomsskatten i Målselv ligger på 9,2 millioner kroner fram til mars 2018.

Etter det Folkebladet kan se ut fra fakturaoversikten har så langt godt over syv millioner kroner gått til konsulentselskapet ESKAN. Fjorårets klagestorm, at over 900 klaget på denne skatten, har også fått sin prislapp for innbyggerne i Målselv.

Fakturaer fra ESKAN som er merket klagebehandling i 2017 er til sammen på nærmere 3,2 millioner kroner. Ferske tall, frigitt fredag, viser at totalt har 231 klaget på eiendomsskatten i 2018. Da blir det nye runder med klagebehandling og økte utgifter.

Thomassen mener Målselv kommune kunne spart disse millionutgiftene om de hadde benyttet ligningsverdien som staten gjør med et lite påslag.

– Det hadde jo nærmest vært gratis for kommunen. Og folk hadde heller ikke klaget. De hadde ikke behøvd å bruke penger på konsulenter. Nå har de brukt 9,2 millioner kroner på prosessen, det er ren galskap når man tenker på hva disse sårt tiltrengte pengene kunne vært benyttet til for innbyggernes beste i kommunen, sier han.

Bukken passer havresekken

Thomassen reagerer også på hvordan konsulentfirmaet ESKAN, som har produsert grunnlaget for utskrevet eiendomsskatt, benyttes av kommunen.

– ESKAN jobber sentralt både i sakkyndig nemnd og i klagenemnda som skal behandle klagesakene, påstår han.

– Når så eiendomsskattekontoret ikke sitter på essensielle dokumenter i forhold til klagesaksbehandlingen, men må ta kontakt med ESKAN for å få «de riktige» opplysningene som antakeligvis er produsert av dette firma, blir hele prosessen fundamental feil; Sagt på en annen måte, «bukken passer havresekken», fortsetter Thomassen.

Proteststorm i Målselv

– Det er jo ESKAN som har produsert grunnlaget for utskrevet eiendomsskatt i Målselv kommune, som igjen har resultert i en proteststorm uten sidestykke i kommunens historie, fortsetter han.

– For meg blir det fundamentalt feil at ESKAN som har «produsert» nye eiendomstakster, skal saksbehandle klager i sakkyndig nemnd og i klagenemnda. Jeg anser ESKAN som rimelig inhabil i alt som har med klagesaksbehandling å gjøre, det burde det være flere som ser, sier Thomassen.

Ingen habilitetsproblemer

Pål Mathisen ved skattekontoret i Målselv kommune bekrefter overfor Folkebladet at representanter fra ESKAN er med i klagenemnda, men da kun som rådgivere.

– De sitter ikke som representanter i klagenemnda, men de sitter som rådgivere sammen med meg og de som er saksbehandler. De har ingen innflytelse eller myndighet, men kan svare på spørsmål om det er behov, sier Mathisen.

– Men de har vel muligheter til å påvirke utfall av saker som rådgivere?

– De har ingen interesser i forhold til utfallet av sakene. De er der for å svare om klagenemnda undrer over noe. Vi har vurdert om det er noen habilitetsproblemer, og slik vi ser det er det ikke det så lenge de ikke har interesser, sier han.

Kjenner ikke tallene

Folkebladet kontaktet ordfører Nils Foshaug for kommentarer til saken.

Han sier at har ikke er kjent med tallene Folkebladet presenterer og at det er derfor er vanskelig for han å gi kommentarer fredag.

– Men det jeg kan si er at de tallene du presenterer er høyere enn hva vi har fått skissert. Og stemmer dette må vi ha en redegjørelse for hva som har skjedd til politikerne i Målselv, sier Foshaug.

ukjente tall: Tallene er ikke kjent for ordfører Nils Foshaug. Foto: Petter Egge Foto: Petter Egge