Det skriver NRK.

– Det har vært mange tiår med kunnskapsinnhentinger, utredninger og konsekvensutredninger. De siste tolv årene har vi fått over 90 rapporter. Det er ikke faglig forsvarlig å tillate risikoen for oljeutslipp i disse områdene og da synes jeg man bør droppe tanken og lytte til ekspertene, sier sentralstyremedlem og leder av programkomiteen for klima og miljø, Daniel Skjevik-Aasberg til NRK.

Å gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja vil i så fall være en helomvending for Unge Høyre, som i 2010 ønsket en konsekvensutredning.

Økonomiske grunner

Ungdomspartiets programkomité støtter seg ikke bare til faginstansenes anbefalinger, men viser også til at det er økonomiske grunner til å la Lofoten, Vesterålen og Senja ligge i fred.

– Det er stor usikkerhet knyttet til tallene, men det vi vet allerede er at store deler av olje og gass ressursene må ligger under bakken både fordi prisen på sikt vil bli for lav og fordi vi skal nå klimamålene. Da bør LoVeSe stå øverst på listen over områder hvor vi sier nei takk, sier Daniel Skjevik-Aasberg.

Folkeaksjonen jubler

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er svært fornøyde med innstillinga fra Unge Høyres programkomité.

– Dette er fantastiske nyheter! Vi har vunnet saken 6 ganger de siste 20 årene og vi trenger Unge Høyre med på laget om vi skal sørge for at de sårbare og unike havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja sikres varige vern mot petroleumsvirksomhet, sier nestleder i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Ingrid Skjoldvær, til Vesterålen Online.